Editoriale

Informatii piata

Punctul luminos al verii bursiere
Intr-un an in care aspectele negative au dominat peisajul bursier, orice informatie pozitiva are si un puternic efect de moral pentru investitori.

Un astfel de eveniment este, fara indoiala, recent finalizata emisiune de titluri de stat emise de catre Ministerul de Finante la cota Bursei de Valori Bucuresti. Calitatea de piata primara, pentru instrumente de datorie publica, a Bursei din Bucuresti a fost ceruta in mod insistent de o lunga perioada de timp. Accesul facil, transparent si mai ales direct la piata imprumuturilor de stat, pentru orice cetatean roman, este un deziderat de bun simt economic.

Rezultatul emisiunii a fost unul de succes. Circa 10.000 de investitori au plasat peste doua miliarde de lei in titlurile emise in lei si euro. Aceste cifre sunt considerate un success plecand de la un laitmotiv ce a insotit discursul ultimilor ani in legatura cu vanzarea titlurilor de stat prin bursa. A existat o temere persistenta, plecand si de la lichiditatea deseori modesta a pietei bursiere locale, ca sumele posibil a fi colectate nu pot fi decat nesemnificative sau, oricum, minore. In acest context cele doua miliarde de lei indica, fara dubii, ca atunci cand exista instrumente atractive sumele mobilizate sunt pe masura.

Insa adevaratul eveniment nu este vanzarea titlurilor de stat prin BVB. Un lucru mult mai important – si el se intampla in aceste zile – este constituirea unei piete secundare de tip bursier functionale, lichide si cu spreaduri scazute pentru aceste instrumente financiare. Miza aparitiei si consolidarii unei astfel de piete transcende simpla vanzare primara a titlurilor de stat.

In primul rand, o piata lichida va permite plasarea capitalurilor in orice moment in astfel de instrumente financiare, nu doar la momentul emisiunilor primare. Nu trebuie sa uitam ca titlurile de stat sunt instrumente premium pentru cei care detin capitaluri disponibile si doresc plasamente cu grad redus de risc. Ele sunt garantate in totalitate (fara limita maximala de detinere) de catre statul roman, remunereaza dobanzi peste media dobanzilor depozitelor bancare si, nu in ultimul rand, sunt scutite de plata impozitului pe venitul generat din detinere.

In al doliea rand o piata lichida va asigura un spread mic intre cotatiile de vanzare si cumparare. Ca atare intrarea si iesirea din astfel de investitii va deveni nu doar facila dar si ieftina. In acest sens nu trebuie sa minimizam o alta caracteristica a titlurilor de stat listate - poti sa vinzi doar parte din plasament, fara a afecta performanta celeilalte parti. Ceea ce in cazul unui depozit bancar nu este posibil.

Cel mai important avantaj, pentru investitorii de la BVB, ce ar putea fi extras din existenta unei piete lichide a titlurilor de stat, ar proveni din modificarea modului in care acestia vor putea sa isi construiasca portofoliile sau strategiile de investitii. O piata eminamente a actiunilor nu ofera cele mai bune alternative in pietele descendente. Protejarea in fata riscurilor de piata, creionarea unui profil scazut de risc sunt mult mai facile in conditiile unui acces lichid la instrumente financiare cu venit fix premium –asa cum sunt titlurile de stat.

Sa fi scapat de una dintre pietrele de moara ce inhiba dezvolatarea pietei bursiere? Va ramane de vazut in urmatoarele luni. Insa, cu certitudine daca vom avea timp de minim trei luni o piata secundara pentru titlurile de stat cu lichiditate si spreaduri reduse, urmatoarea emisiune primara de astfel de titluri va produce o surpriza si mai mare autoritatilor statului roman prin prisma sumelor care vor putea fi atrase.


Autor: Alin Brendea
inchide