Editoriale

Informatii piata

Rabdare si prudenta la bursa

Piata bursiera pare ca a inghetat la nivelul lichiditatii. Tranzactii firave, totaluri zilnice de tranzactionare care stabilesc minime ale anului...O lipsa de activitate investitionala prea putin intalnita, istoric, in perioada din an in care ne situam.


Aceasta stare de fapt reflecta marea de incertitudine economica ce insoteste pietele bursiere in acest moment. Volumele si lichiditatea sunt la minime pe toate pietele de actiuni europene. Conform statisticilor FESE (Federatia burselor europene – 35 de burse din 30 de tari) trimestrul trei a adus tranzactii cu actiuni mai mici cu aproape 20% decat trimestrul precedent si cu peste 15% fata de anul precedent.


Principalul vector de influenta a pietelor bursiere s-a consolidat, in mod tot mai clar, relatia inflatie – cost al banilor in crestere – sanse mai mari de scadere economica. Cresterea dobanzilor de referinta de catre bancile centrale incepe sa „raceasca” economia. De aici asteptarea ca rezultatele multor companii sa scada, in timp ce cresterea economica ar putea sa se transforme in scadere. In acest moment, in marile economii, frica de recesiune a fost inlocuita cu o dilema mult mai importanta: vom inregistra o recesiune blanda, urmata de revenire economica, sau vom intra intr-un fenomen economic mai negativ, si anume stagflatie. Stagnarea economiei, a inflatiei si a somajului ar „cimenta” un peisaj economic in care cresterea economica sustenabila, ar reveni mult mai greu, probabil in ani.


Revenind la nota realista, incercand sa deslusim in peisajul estompat de incertitudine, in acest moment se pare ca spre finalul acestui an sau inceputul anului viitor, putem spera ca vom avea suficiente date care sa indice stoparea fenomenului inflationist. Pe langa cei mai recenti indicatori macroeconomici, sprijina un astfel de scenariu masurile care se iau, la nivel european, pentru plafonarea preturilor energiei, puterea de cumparare a populatie ce a intrat in declin si, nu in ultimul rand, efectul de baza - odata ce vom compara cu niveluri de preturi deja crescute, pe interval anual.


Daca ipoteza stoparii fenomenului inflationist va fi confirmata, putem spera ca in circa sase luni, spre jumatatea anului viitor, sa vedem si un punct de inflexiune pe graficul randamentelor monetare. Probabil, bancile centrale vor avea nevoie de cateva luni pentru a se convinge ca inflatia a fost, in sfarsit, inabusita, inainte de a reveni suportive pentru economie si sa actioneze in sensul revenirii spre dobanzi de referinta mai scazute.


Bursele au avut si au pastrat acel reflex de anticipare al evolutiilor economice. Ca atare, prin prisma celor de mai sus primul trimestru al anului urmator ar putea fi momentul in care pietele bursiere sa recastige stabilitate si lichiditate pe masura ca apetitul de risc ar putea reveni in piete.


Multi investitori prefera sa isi conserve pozitiile si capitalurile in astfel de momente. Si acesta este un lucru de inteles. Insa multi tind sa renunte la a mai urmari piata bursiera, iar acest lucru poate fi cu adevarat negativ.

Oportunitatile investitionale apar cu precadere in momentele descendente ale pietelor. Sa fii prezent pe piata atunci cand au loc corectii poate fi una dintre cele mai inspirate decizii investitionale, daca tinem cont ca profiturile pe bursa le faci atunci cand reusesti sa cumperi ceva cu adevarat ieftin.


Exista pe piata locala companii cu rezultate financiare foarte bune, platitoare clasice de dividende, companii de utilitati sau de logistica ce ar putea castiga semnificativ din reconfiguarea mediul economic regional - in contextul conflictului din Ucraina. Avem companii energetice care vor fi parte din procesul de constructie a noi piete energetice europene, impus de noua realitate politica de pe continent. La fel cum avem companii care, greu incercate de cresterea preturilor resurselor energetice in ultimii doi ani, au ajuns sa se tranzactioneze la minime multianuale.


Prudenta si rabdarea sunt binevenite, in continure, pe pietele bursiere pe termen scurt. Insa resemnarea si ignorarea evolutilor bursiere poate fi bariera dintre oportunitate sau pierdere investitionala. Cei care sunt investitori de mai multi ani, probabil recunosc aceasta realitatea, la fel cum cei care au orizonturi investitionale medii si lungi o vor cunoaste in viitor.

 


Autor: Alin Brendea
inchide