Editoriale

Informatii piata

Radiografia unui exercitiu de scadere bursiera
Dupa o lunga asteptare, astazi avem primele cifre oficiale necesare creionarii unui scenariu economic pentru 2019 – proiectul bugetului de stat. Trecerea dintre ani a fost marcata de o stare exacerbata de incertitudine fiscala. Plecand de la declaratiile Ministrului de Finante din 19 decembrie, prin care s-a introdus tema modificarilor fiscale, pana astazi, pietele financiare au devenit captive unei incercari continue de a proiecta financiar impactul acestor masuri. Calcule, sperante, temeri, presupuneri, declaratii TV – toate au fost ingredientele acestei stari de alerta si incertitudine economica.
 
De azi, speram sa intram in zona certitudinilor astfel incat fiecare investitor sa se poate pozitiona pe piata plecand de la premise obiective. Orice perioada de incertitudine tinde sa produca scaderi ale pietei bursiere, de cele mai multe ori exagerate. Nici aceasta perioada nu a fost o exceptie. Vedem mai jos evolutia actiunilor care compun indicele BET, in acesta perioada:
 
 
Sursa: Prime Transaction. S-au luat in considerare si de dividendele acordate in aceasta perioada.
 
Toate actiunile din indicele BET au scazut in intervalul analizat. Scaderile insa s-au plasat intr-o plaja larga, exprimand nivelul de afectare produs de modificarile fiscale insa, in acelasi timp, si gradul de incertitudine aferent masurilor punctuale cu efect asupra fiecarui emitent.
 
Cele mai mari scaderi sunt in sectorul bancar, care pare cel mai lovit de modificarile fiscale propuse. In fapt aici putem vorbi si de cel mai scazut grad de certitudine al masurilor. Vorbim despre o taxa care nu este fixa ci depinde de un alt parametru – ROBOR. Chiar nivelul taxei nu este inca clar definit (avem o cifra insa au aparut opinii conform carora calculul ar fi fie anual fie trimestrial) iar baza de aplicare este una larga, putand suferi o contractie la momentul elaborarii normelor de aplicare. De observat amplitudinea mai mare a scaderii in cazul Bancii Transilvania – banca cu cele mai mari active din sistemul bancar insa si cu cea mai mare lichiditate bursiera.
 
Un al doilea sector cu pierderi semnificative este cel energetic, unde taxarea cifrei de afaceri a determinat o ajustare pe masura a cotatiilor bursiere. Inclusiv a actiunilor Fondului Proprietatea care are expunere semnificativa pe acest sector. Trebuie sa remarcam evolutia mai buna a actiunilor OMV Petrom si mai ales Nuclearelectrica sustinute de asteptarile unor rezultate anuale, pentru 2018, foarte bune.
 
O remarca trebuie facuta si pentru singurul emitent care reprezinta un alt sector „atins” de ordonanta 114 - sectorul telecom. Evident, ma refer la actiunile DIGI, care au scazut mult mai putin decat media, sustinute fiind de ordine de cumpare semnificative. Emitentii nevizati de modificarile fiscale au inregistrat si ei evolutii peste medie, scazand marginal, de altfel Transgaz fiind actiunea care a reusit performana sa se mentina, practic, la acelasi nivel.
 
Dupa cum putem observa piata bursiera s-a adaptat rapid la noile informatii livrate, demonstrand ca este o piata functionala. Vorbim despre cei mai buni emitenti listati la BVB, cei mai tranzactionati si cu cei mai multi investitori activi. De fapt de cele mai valoroase active bursiere romanesti.
 
Nivelurile din decembrie necesita reveniri semnificative ale cotatiilor bursiere,in unele situatii chiar spectaculoase. Unde si cat de ample vor fi aceste reveniri nu putem sti in acest moment – acest lucru va depinde de aparitia normelor OUG 114 si de votarea bugetului pe anul in curs. Insa, cu siguranta am traversat o perioada de scaderi care, desi a produs pierderi  - cel putin potentiale - semnificative, reprezinta lectii de valoare pentru actorii pietei bursiere. Refuzul de a mai privi piata, de a mai analiza informatii sau cedarea instinctului de conservare investitionala prin renuntarea la investitia bursiera nu a fost, si cu certitudine nu va fi, cea mai buna solutie pentru un investitor.

Autor: Alin Brendea
inchide