Editoriale

Informatii piata

Raliu pe Bursa: Ce s-a schimbat in ultimele doua saptamani?

In ultimele doua saptamani, indicele BET Total Return a avansat cu peste 8,5%. Chiar si indicele BET este pe plus in ultimele doua saptamani, desi am trecut prin mai multe date de inregistrare ale unor companii cu pondere ridicata in BET. Nu doar preturile actiunilor au crescut in aceasta perioada. Lichiditatea a avansat considerabil fiind mult peste media anului 2019 (42 mil. lei/zi) in fiecare sedinta de tranzactionare din ultimele doua saptamani.

 

In aceste zece sedinte au existat mai multe companii care s-au evidentiat prin depasirea unor praguri relevante. Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au revenit peste pretul de la listare (11,2 lei/actiune) dupa mai bine de 5 ani de zile in care s-au tranzactionat sub acest pret. Totodata, la finalul lunii mai, actiunile Nuclearelectrica au cel mai bun randament din BET, dupa ce in 2017 si 2018 au fost liderul acestui clasament. Un alt emitent care a atins un punct mult asteptat este Fondul Proprietatea (FP). Actiunile FP au depasit pragul de 1 leu, cotatie relevanta inca de la listare deorece aceasta era valoarea nominala de atunci si care a reprezentat baza de calcul pentru cei ce au primit despagubiri in actiuni Fondul Proprietatea. Atat Nuclearelectrica, cat si Fondul Proprietatea nu s-au oprit in zona acestor praguri si au continuat sa creasca accelerat.


Ce s-a schimbat in ultimele doua saptamani? Au fost doua evenimente importante: unul pe plan intern si unul pe plan extern. Rezultatul alegerilor europarlamentare a determinat cresterea optimismului investitorilor pe fondul asteptarilor ca OUG 114 sa sufere noi modificari, in sens pozitiv pentru companiile listate. Prima de risc a Romaniei a scazut semnificativ, dovada fiind si evolutia cursului de schimb Euro/Ron. Celalalt motiv care cred ca a adus un suflu nou pietei a fost oarecum marginalizat, nefiindu-i alocate spatii largi in presa de specialitate, desi consider ca acesta a fost principalul propulsor al cresterilor din ultimele doua saptamani: este vorba de o modificare a ponderii companiilor romanesti  in indicele pietelor de frontiera al MSCI. Astfel, iesirea Argentinei din acest indice a dus la un avans de 20% a ponderii celor cinci companii romanesti incluse in acest indice (de la  5,5% la 6,6%): Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) , BRD Group Societe Generale (BRD) si Electrica (EL).

 

Grafic BET-TR 1 an; Sursa: ArenaXT


Asadar, cei doi factori mentionati mai sus cred ca sunt "vinovati” pentru entuziasmul debordant al pietei din ultimele doua saptamani. In graficul de mai sus, observam evolutia agresiva a indicelui BET-TR din ultimele doua saptamani. Am ales indicele BET-TR pentru ca in ultimele saptamani, mai multe companii din BET au avut data de inregistrare pentru dividende, aspect ce distorsioneaza evolutia reala a pietei in contextul randamentelor foarte mari ale dividendelor.


In concluzie, asa cum se poate vedea si in grafic, riscul asumat de investitori a fost rasplatit in cele din urma. Scaderea de la finalul anului 2018 a fost recuperata in intregime, iar lichiditatea a iesit din zona de avarie. Piata locala de capital avea mare nevoie de o infuzie de optimism. A primit acest flux de stiri pozitive la finalul lunii mai, anuland pentru acest an teoria "sell in may and go away”.


Autor: Simion Tihon
inchide