Editoriale

Informatii piata

Randamentul dividendelor: pana la de 10 ori mai mare decat dobanda bancara

Ne apropiem cu pasi repezi de Adunarile Generale ale Actionarilor in care se vor decide, printre altele, acordarea de dividende din profitul de anul trecut, ori chiar din profiturile din anii precedenti. Propunerile Consiliilor de Administratie privind repartizarea profiturilor sunt pe ultima suta de metri. In fapt, ele s-au terminat. Totusi, experienta de pana acum ne-a aratat ca pot aparea surprize de genul celor de la Transgaz, Conpet, SIF1, etc. unde fata de propunerea initiala, modificarile ulterioare au condus la majorarea interesului pentru actiunile companiilor in cauza.


Cadru fiscal mai generos decat in anii trecuti si chiar decat in urmatorii ani in contextul in care anul acesta investitorii sunt scutiti de la plata CASS la dividende, alaturi de rezultatele bune obtinute anul trecut de companii si coroborat cu faptul ca pretul actiunilor in medie a stagnat, randamentele la dividende sunt cele mai bune din ultimii 7-8 ani. Daca ne uitam si la ecartul intre aceste randamente si dobanzile bancare, investitia in actiuni purtatoare de dividend ale marilor companii listate pare a surclasa cu usurinta varianta extrem de prudenta si aproape fara plus valoare a depozitului bancar.


Ratele ridicate de distributie de dividende din profit, cat si suplimentarea remunerarii actionarilor cu distributii din anii precedenti au facut ca in momentul de fata sa avem 3 din 10 companii din BET (Banca Transilvania, Romgaz, Transgaz) care sa aibe un randament al dividendului de peste 10% (raportat la pretul de vineri, 15 aprilie 2016), iar alte 4 companii au un randament al dividendului cuprins intre 6% si 10%. Sigur, deocamdata sunt doar propuneri, insa sunt sanse mici ca actionarii sa voteze impotriva acestora.


Randament de pana la de 10 ori dobanda bancara.


In cazul a doua societati, Banca Transilvania si Conpet Ploiesti, putem vorbi de un randament al dividendului de 10 ori mai mare decat dobanda bancara. Comparatia poate fi putin fortata in sensul in care investitia in actiuni presupune asumarea unor riscuri mai mari decat in cazul depozitului bancar, dar chiar si asa, pentru o persoana cu un profil mediu de risc, dividendele de anul acesta ar trebui sa devina un factor catalizator pentru migrarea unor sume dinspre depozitele bancare spre Bursa.


De ce nu vin mai mult bani pe Bursa in acest context? Ori daca se intampla, de ce este inca insesizabil?


Companiile amintite mai sus, cele care se detaseaza in topul randamentelor la dividend, au starnit un interes in piata, insa acesta a venit mai degraba din partea investitorilor deja existenti. Dividendele propuse anul acesta nu au reusit inca sa atraga noi investitori din randul celor ce detin depozite bancare si beneficiaza deci de dobanzi sub 2% pe an. De ce? Prima explicatie cred ca sta in faptul ca 2016 a inceput cu scaderi agresive, cu titluri in presa ce anuntau apocalipsa pe pietele de capital, iar toate acestea au determinat o aversiune puternica fata de investita in actiuni, preferandu-se astfel o atitudine defensiva si de o prudenta extrema.


In concluzie, desi societatile listate la Bursa acorda dividende generoase, desi pretul actiunilor este in general mic prin prisma indicatorilor financiari, teama primeaza si tine inca departe banii lenesi, banii care stau in depozitele bancare si care se indreapta vertiginos catre dobanzi negative. Teama, la fel ca si euforia, sunt stari ce se manifesta ciclic. Asadar, este de asteptat ca la un moment dat logica investitiei ori a economisirii prin cumpararea de actiuni listate la bursa sa patrunda mai bine in randul detinatorilor de capital.


Simion Tihon
Broker
15 aprilie 2016
Autor: Simion Tihon
inchide