Editoriale

Informatii piata

Randamentul dividendului: dobanda bancara pe trei ani


Pietele de capital au adus in primele luni ale anului castiguri mult superioare celor de pe piata monetara si asta intr-un context in care s-a discutat deseori despre incetinirea cresterii economice sau chiar reintrarea in recesiune a unor state. Aceste aprecieri au fost intr-adevar sustinute si de unii factori conjucturali precum constientizarea reactiilor exagerate manifestate de investitori in a doua parte a anului trecut, nervozitate care acum a fost privita dintr-un alt unghi.

Constatarea faptului ca reactiile emotionale de anul trecut au depasit nivelul real al riscurilor, a incarcat cu optimism inceputul acestui an. Adaugand cativa factori catalizatori precum majorarea pragului de detinere la SIF-uri, contextul international , raportarea unor rezultate financiare record iar de aici, asteptarea unor dividende cu randamente semnificative etc., au adus indicilor aprecieri de peste 35% (BET-FI) in primele doua luni din an. Avand in vedere ca s-a pornit de la o stare de deprimare excesiva, actiunile fiind puternic devalorizate, starea de spirit a suferit o modificare: teama de a detine actiuni s-a transformat in teama de a nu avea actiuni. Modificarea sentimentelor investitorilor , a dus la aprecieri importante pana la inceputul lunii martie cand, s-a instalat o stare de incertitudine. De atunci, lichiditatea a inregistrat o scadere iar preturile actiunilor s-au corectat, din fericire scaderile fiind de mica amploare in majoritatea cazurilor.

Dupa o perioada de liniste totala si apatie, saptamana aceasta am revenit parca la sentimente mai bune vis-à-vis de piata de capital. Tranzactiile au sporit, volumele au fost in crestere iar deciziile luate in Adunarile Generale au dus la crearea unei presiuni din partea cumparatorilor. Pana acum, doar la SIF Muntenia (SIF4) au existat ceva emotii in privinta aprobarii dividendelor.

Daca ne uitam la reactia avuta de investitori dupa aprobarea repartizarii profitului sub forma de dividende, observam un apetit ridicat pentru acest tip de “rasplata”. Sunt situatii cand companiile acorda dividende al caror randament depaseste 20%, caz in care involuntar ne raportam la dobanzile bancare. In aceasta situatie, de ce nu ar fi piata de capital o alternativa viabila dobanzii bancare? La un randament net al dividendului de 20% ar insemna o dobanda medie pe trei ani la un depozit in lei. Sigur ca pretul actiunilor cunoaste o scadere in data ex-dividend dar sunt inca multe companii care se tranzactioneaza cu discount. Acest fapt ne seteaza asteptarile intr-o zona optimista, pentru ca desi au inregistrat cresteri semnificative, sunt inca multe companii care se tranzactioneaza cu ecart considerabil de activul net.

Exista o ciclicitate in ceea ce priveste evolutiile bursei insa tendinta generala din ultima perioada pare sa fie una pozitiva. Cat timp putem cumpara actiuni cu un leu iar activul net este de doi lei, diferenta fiind considerata in cele mai multe cazuri o “prima de risc”, cred ca piata de capital ramane atractiva si devine un concurent tot mai puternic pentru piata monetara.

Simion Tihon
Broker
27 aprilie 2012


Autor: Simion Tihon
inchide