Sumar:
- Intr-un an de criza cum a fost 2020, un sector defensiv cum este cel de utilitati a avut de castigat comparativ cu domeniile afectate de pandemie. La BVB, sectorul este reprezentat de patru emitenti importanti, dintre care trei acopera tot fluxul operational din sub-sectorul de energie electrica: productie (Nuclearelectrica), transport (Transelectrica), distributie si furnizare (Electrica). Al patrulea este transportatorul national de gaze naturale, Transgaz.
- Structura pietei romanesti de energie electrica si gaze este una atipica, existand companii specializate pe niste nise, in locul gigantilor energetici integrati pe care ii vedem in alte tari.
- Evolutia bursiera a sectorului pe parcursul anului trecut a reflectat caracterul sau defensiv, cu un bonus dat de interesul ridicat al fondurilor de investitii si de pensii pentru emitentii mari de la BVB. Evolutia actiunilor din sector a depasit-o atat pe cea a indicilor locali, cat si pe cea a indicilor sectoriali externi.
- Rezultatele financiare au fost la randul lor peste media pietei, insa nu intotdeauna sursa cresterilor de profit a fost una recurenta. Ies in evidenta din acest punct de vedere Electrica si Transelectrica.
- Transgaz a facut nota discordanta atat in privinta evolutiei bursiere, cat si a rezultatelor financiare. Ambele au fost sub media pietei si mult sub media sectorului.
- Rentabilitatea celor patru companii este apropiata, insa modelul de business difera, existand diferente importante in privinta marjelor de profit, vitezei de rotatie a activelor si dimensiunii activelor imobilizate.
- Comparativ cu emitentii din sectorul european de utilitati se poate spune ca emitentii analizati sunt in general subevaluati, insa numarul mic de companii cu acelasi obiect de activitate face ca aceasta concluzie sa aiba limitari.
Raport sector utilitati.pdf