Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Raport de analiza rezultate T1 2022 – partea 1
Dupa izbucnirea razboiului din Ucraina totul a inceput sa se vada in alb sau negru, iar rezultatele financiare ale companiilor nu fac exceptie. Calea de mijloc intre rezultatele bune si cele proaste nu prea mai exista, iar pozitionarea unui emitent la limita de sus sau la cea de jos tine de cele mai multe ori de felul in care este influentat fie direct de razboi, fie de inflatia pe care acesta a amplificat-o pana la un nivel ingrijorator.

Fara sa fie vreo surpriza, cele mai bune rezultate au venit (din nou) de la producatorii de energie, OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) si Nuclearelectrica (SNN). La Romgaz, mana lunga a Statului a extras deja mare parte din profitul in plus, celelalte doua avand mai mult noroc din acest punct de vedere. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este al patrulea emitent ajutat indirect de izbucnirea razboiului, in timp ce Conpet (COTE) a fost ajutata de cresterea tarifelor. Doua dintre banci, BRD – Groupe Societe Generale (BRD) si Erste Bank (EBS) au avut la randul lor rezultate bune, ajutate de dobanzile mai mari si scaderea provizioanelor.

In mod paradoxal, cel mai mare pierzator al perioadei post-pandemie este Sphera Franchise Group (SFG), afectata puternic de cresterea pretului materiilor prime. Mai putin surprinzator este cazul MedLife (M), afectata de efectul de baza fata de 2021, sau al Transelectrica (TEL), trasa in jos de pretul energiei electrice. A treia banca analizata, Banca Transilvania (TLV), pare inca intr-o logica de pandemie, cu un cost al riscului mult peste asteptari, in timp ce Teraplast (TRP) a fost „atacata” din toate directiile de costurile mai mari.


Material rezultate financiare T1 2022 - partea 1.pdf
inchide