Al treilea trimestru al anului a impartit emitentii in doua categorii: cei care au de castigat si cei care au de suferit de pe urma inflatiei si a crizei energetice. Putini emitenti au scapat pana acum de influenta acestor factori, si chiar si acestia vor fi influentati aproape sigur in viitorul apropiat.
Evident, cele mai bune rezultate au venit de la emitentii care beneficiaza de pe urma crizei energetice. In principal Nuclearelectrica (SNN) si Romgaz (SNG), care produc exact resursele cu cele mai mari cresteri de pret, iar intr-o masura mai mica si OMV Petrom (SNP). Doua dintre cele trei banci mari listate, Banca Transilvania (TLV) si Erste Bank (EBS), au avut la randul lor rezultate foarte bune, pentru ele fiind vorba de efectul de baza fata de 2020 in ceea ce priveste costul riscului.
La fel de evident, cele mai slabe rezultate le-au avut emitentii afectati de criza energetica, in principal Electrica (EL), dar si Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), chiar daca in cazul acestora impactul e mai mult indirect. Lor li s-a alaturat Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care a sacrificat in mod voluntar profitul pentru a infiinta Contrapartea Centrala.
Intre cele doua categorii regasim MedLife (M) si Teraplast (TRP), ambele cu cresteri mari de venituri inghitite complet de salariile mai mari sau materiile prime mai scumpe, dar si , BRD Groupe Societe Generale (BRD), cu o scadere de profit din surse neclare.
Rezultate financiare T3 2021 - partea 1.pdf