La finalul acestui an, cele mai mari agentii de rating isi vor revizui perspectiva asupra Romaniei. Vom ramane o tara recomandata investitorilor sau vom fi retrogradati la asa-numitul statut "junk”?
Pe fondul instabilitatii generate de deciziile politice curente, vom pune in lumina varianta retrogradarii Romaniei la statutul de tara "nerecomandata investitiilor”. Conform raportului agentiei de rating S&P, emis in luna iunie, contextul politic din Romania si perioada care se prefigurează a fi tulbure pana la alegerile parlamentare din decembrie, continua sa alimenteze incertitudinea privind traiectoria de consolidare fiscala a tarii noastre.
Deciziile referitoare la majorarea pensiilor cu 40%, aprobata de parlament si apoi atacata de prim-ministrul Ludovic Orban la Curtea Constitutionala, conform declaratiilor PNL, și la dublarea alocatiilor, in conditiile in care 90% din veniturile guvernului, obtinute din taxe si impozite, se indreapta spre cheltuieli, pensii si salarii, creează premisele unui deficit bugetar de 11%.
Care sunt criteriile de evaluare ale agentiilor de rating astfel încât Romania sa se incadreze intr-un scenariu pozitiv, respectiv negativ?
Sursa: Moody’s, S&P, Fitch
Ce inseamna retrogadarea pentru investitori?
Am ales ca nivel de comparatie rating-ul oferit de compania S&P pentru ca este cel mai reprezentativ pentru implicatiile pe care le are anuntul asupra pietei. Romania a mai fost retrogradata la statul de "junk" in 2008, conform tabelului de mai jos. După doar 6 ani de la acel eveniment, am reusit sa ne recastigam pozitia de tara recomandata investitiilor.
Sursa: https://tradingeconomics.com/romania/rating
La momentul respectiv, vestea retrogradarii a venit contrar asteptarii generale a pietei, conducand la o scadere de 8.74% in ziua anuntului și de de 27.14% la nivelul urmatoarei luni. In paralel, indicele MSCI a inregistrat o scadere de 11.44% pe aceeasi perioada, conform datelor Reuters Eikon reprezentate in tabelele de mai jos.
In mod cert, ratingul dat Romaniei de catre agentia S&P, a avut o influenta majora asupra bursei noastre.
Sursa: Reuters Eikon
In plus, am ales doua tari europene, Ungaria si Croatia, care au fost retrogradate de S&P la statul „junk” in ultimii 10 ani. Dupa cum se observă in tabelele de mai jos, in cazul celor doua tari, impactul retrogradarii se datoreaza in principal asteptarilor investitorilor fata de decizia agentiei de rating. În ambele țări, în 2011, respectiv in 2013, asteptarea reclasificarii in statutul „junk”, a generat o scadere a pietei inaintea anuntului. In Ungaria scaderea a fost de 27.68% cu un an inaintea anuntului, iar in Croatia de -7.25% raportata la 8 luni inaintea anuntului. Totodata, in urma anuntului, evolutia pozitiva a indicilor benchmark, a favorizat cresterea pietei in cele doua tari analizate.
Sursa: Reuters Eikon
In cazul nostru, lipsa consolidarii fiscale, cresterea deficitului bugetar, mediul economic excesiv politizat pot conduce Romania catre statutul de tara "nerecomandata investitiilor” pentru a doua oara in ultimii 12 ani.
Pentru investitorii institutionali, poate insemna o realocare a fondurilor investite, o iesire de pe piata romaneasca. In functie de politica investitionala, majoritatea fondurilor de pensii si nu numai, sunt restrictionate in privinta investitiilor "junk”.
Un alt mod in care rating-ul de tara poate influenta investitorii este prin faptul ca anuntul creeaza asa numitul efect de turma intre participantii la piata, daca motivele agentiei pentru schimarea acestuia afiseaza informatii nepublice pana in acel moment.
Ce inseamna retrogradarea pentru companii?
Agentiile de rating Moody’s Investor Services, Standard & Poor’s si Fitch Ratings au ca politica limitarea unei companii de a avea rating superior celui al tarii in care presteaza servicii.
Astfel, retrogradarea Romaniei ar putea impinge companiile sa isi schimbe structura de capital. Un rating mai scazut al creditelor determina automat o crestere a dobanzii. Asadar, la nivel teoretic companiile vor alege sa se finanteze mai mult prin emisiuni de actiuni decat prin obligatiuni.
In plus, o scadere a ratingului inseamna o reducere a investitiilor pentru companii si cheltuieli mai mici pentru cercetare si dezvoltare. De asemenea, dividendul distribuit catre actionari va fi semnificativ mai mic, deoarece companiile care opereaza intr-un mediu in care dobanda de referinta creste rapid, aleg sa isi cofinanteze proiectele de dezvoltare din profitul nerepartizat.
Ce inseamna retrogradarea din punct de vedere politic?
Alegerile din 6 decembrie 2020 reprezinta un moment - cheie pentru viitorul economic al Romaniei. PSD constientizeaza importanta cresterii pensiilor cu 40% pentru o buna parte din electoratul sau si nu poate renunta la aceasta, mai ales in prag de alegeri. Liderii PNL sunt constienti de consecintele pe care le poate avea retrogradarea Romaniei la statutul de "junk” asupra unei potentiale guvernari, dupa alegerile parlamentare din decembrie 2020.
Din punct de vedere politic, consecintele retrogradarii implica imprumuturi mai scumpe pentru Romania. Conform BNR, in luna aprillie, Romania se imprumuta la o rata medie a dobanzii de 3.88%, cea mai mare dobanda in comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana, rata medie a acestora variind intre 0.31% si 0.49%. Scaderea rating-ului ar putea amplifica ecartul dintre dobanzile la care se imprumuta Romania si media dobanzilor de imprumut a tarilor Europene.
In plus, o tara aflata in categoria nerecomandata investitorilor, se va imprumuta mult mai greu, deoarece activele acesteia nu vor fi acceptate drept colateral. De exemplu, in urma retrogradarii Greciei la statul de "junk” de catre S&P in aprilie 2010, titlurile de stat ale Greciei au devenit neeligibile pentru a fi folosite drept garantie pentru imprumuturile emise de Banca Centrala Europeana.
Ramane de vazut daca PNL va reusi sa gaseasca parghiile necesare pentru amanarea acestei cresteri pana dupa alegerile parlamentare.
Ce inseamna retrogradarea pentru sistemul bancar?
Efectele retrogradarii se transpun si in devalorizarea monedei nationale. In 2008, cand Romania a fost incadrata in statul "junk”, cursul EUR/RON a crescut cu aproximativ 15% in decurs de 3 luni, reprezentat in tabelul de mai jos.
Sursa: www.cursbnr.ro
In comparatie cu Romania, Ungaria, la aflarea rating-ul generat de S&P, a prezentat la sfarsitul anului 2011, in ciuda asteptarilor, o apreciere a monedei nationale, forint maghiar, HUF, de aproximativ 4%. Pe de alta parte, Croatia nu a fost la fel de afectata ca in cazul tarii noastre, vorbind astfel de o depreciere la nivelul monedei sale, kuna croata, HRK, de doar 0.82% in trei luni, conform Bancii Centrale Europene, in tabelele de mai jos.
Sursa: European Central Bank
La nivel teoretic, daca rating-ul de tara prezice riscul de imposibilitate a platii datoriei, retrogradarea ar trebui in mod sistematic sa prezica o criza valutara. Pentru BNR, ar putea insemna o implicare, in sensul vanzarii din rezerva valutara, implicare pe care a mai adoptat-o in trecut pentru a pune presiune pe oferta euro si a mentine rata de schimb valutar. Acest lucru ar conduce catre o crestere rapida a dobanzii de referinta, pentru a mentine leul atractiv, crestere pe care sistemul bancar romanesc nu este pregatit sa o sustina.
Indubitabil, anuntul unei schimbari a ratingului genereaza ca raspuns fluctuatiile din piata. Atat investitorii, companiile cat si sistemul bancar vor avea de suferit in urma unei retrogradari.
Atunci cand decizia agentiilor de rating este in mare parte influentata de clasa politica, iar deciziile politice sunt in mare parte influentate de numarul de voturi, intr-o tara in care educatia economica este la nivel minim, intreg spectrul politic trebuie sa isi asume riscurile si efectele unei eventuale retrogradari.
Autor: Elena Uleia