Editoriale

Informatii piata

Recorduri pe bursa! Cine beneficiaza de ele?

In a doua parte a saptamanii pe care o incheiem am inregistrat doua noi recorduri pe pietele bursiere globale. Mai multi indici globali importanti, printre care si indicele Stoxx Europe 600 - poate cel mai reprezentativ indice al burselor europene, au atins noi recorduri istorice. In acelasi registru al bornelor neatinse, o companie si-a crescut valoarea de piata cu astronomica suma de 277 mld. USD. Este vorba despre producatorul de cipuri Nvidia, care a surprins placut piata cu ultimele rezultate financiare publicate. Pentru comparatia acestui salt istoric, al valorii de piata, a unei companii putem sa ne uitam la intreaga capitalizare a pietei locale care, in urma aprecierilor din ultima perioada, a sarit, acum, de nivelul de 70 mld. USD.


Pietele bursiere au revenit in zona recordurilor istorice de o maniera generalizata, iar piata locala nu face exceptie, BET stabilind si el noi maxime. Mecanismul bursier pare ca isi pastreaza intacta calitatea sa de producator de profituri economice pentru cei care plaseaza capitalul economisit in acest sistem.


Am putea sa ne gandim ca toti investitorii sunt fericiti atunci cand bursele ating noi maxime istorice. Teoretic, toate portofoliile sunt la maxime si toti cei care au interactionat cu piata bursiera se felicita pentru alegerea facuta. Insa lucrurile nu stau intotdeauna asa!


Multi dintre cei care pot sau ar putea fi numiti investitori au prezente meteorice pe piete. Atrasi de lucrurile mai spectaculoase asociate cu bursa, deschid un cont de investitii, iar apoi dezamagiti (in raport cu asteptarile initiale) de rezultate sau de ritmul obtinerii acestora renunta la a mai fi un investitor activ. Pentru acestia piata bursiera nu mai poate lucra in favoarea lor.


Pe altii ii atrag mai mult canale financiare care promoveaza investirea in instrumente financiare care nu sunt listate pe bursele propriu-zise, ci sunt create pentru a mima evolutiile bursiere. Atrasi de poleiala ce insoteste produsele financiare de acest tip, create de diversi furnizori de instrumente financiare, ca substitut la investitia direct pe piata bursiera, multi prefera acest gen de produse mai usor de inteles si deseori mai accesibile. Din pacate, pentru a maximiza profiturile celor care le produc, deseori aceste instrumente (CFD, diverse derivate, optiuni, derivate pe forex, s.a.) ofera efect de levier si costuri atractive (cele declarate, multe cum ar fi spreadurile folosite ramanand in sarcina investitorilor sa le constientizeze). Este invitatia perfecta pentru investitori pentru a-si asuma riscuri disproportionate raportat la capitalul detinut. Iar gestionarea riscurilor este cel mai dificil lucru pentru imensa majoritate a investitorilor, ca atare numeroase fiind cazurile cand acestia inregistreaza pierderi, desi piata creste…


O alta categorie de exclusi de la beneficiile evolutiilor natural crescatoare ale burselor sunt cei care cred mesajele publicitare inselatoare. Ne confruntam cu o recrudescenta nemaintalnita a falselor propuneri de investitii. Folosirea AI se pare ca este benefica in toata paleta de activitati umane, inclusiv in cea a inselatoriilor. Suita de videoclipuri ce navigheaza in social media, probabil, gasesc suficienti adepti pentru a se transforma in unul dintre cele mai nocive fenomene cu impact asupra pietei investitionale, in zilele noastre.


Exista, iata, multe motive pentru care, din pacate, momentele de maxime ale burselor nu ii bucura pe toti cei care la un moment dat au cochetat cu investitia bursiera. Cum am putea sa reducem numarul celor exclusi? O intrebare pentru autoritatile de reglementare, pentru intermediari, dar si pentru investitorii insisi.


Primul nivel de interventie este cel al educatiei financiare. Cat timp in populatie nu exista cultivat reflexul investitional primordial – castig inseamna risc, vor fi multi indivizi expusi riscului de a crede orice poveste/propunere de investitii care pentru orice initiat este, din capul locului, prea frumoasa pentru a fi adevarata. Un nivel minimal de educatie financiara al populatiei ar elimina din capul locului multe dintre tentativele de a populariza mesaje inselatoare in zona investitiilor.


Intelegerea caracteristicilor investitiei bursiere este o alta buna modalitate de a permite o prezenta pozitiva pe bursa a cat mai multora dintre investitori. A intelege de unde si cum se obtine profitul bursier este conditia ca asteptarile investitionale sa fie corect calibrate. De prea multe ori piata de capital este perceputa cu o volatilitate si un risc exagerate. Nu este un El Dorado investitional, iar timpul masurat in ani, este singurul ingredient "secret” al retetei bursiere de succes. Desi presupune un oarecare efort si selectarea corecta a surselor de informatie, acest proces de intelegere ar trebui sa fie unul obligatoriu pentru oricine isi indreapta atentia spre piata bursiera.


Pe de alta parte, persoanele care ar putea oferi o mai rapida si mai corecta realizare a dezideratelor din paragrafele de mai sus, brokerii autorizati, sunt incorsetati in reglementari sofisticate si profibitive in initierea unor raporturi normale intre acestia si cei care doresc sa devina investitori. Aceasta stare de fapt permite proliferarea unei piete neautorizate de propuneri de investitii. In linistea care vine dinspre piata reglementata, din pacate, aceste propuneri sunt mai vocale decat ar fi cazul si prind aderenta mult prea usor.


Si poate cel mai important: educarea si deprinderea catorva strategii fundamentale de investitie ar putea fi pentru investitori un efort foarte eficient si cu adevarat productiv. Strategiile de investitii fac diferenta intre rezultatele activitatii investitionale. Plasarea obsesiva a capitalului in speculatii, in instrumente la moda, prin diverse strategii promovate in social media sunt practici care deseori produc pierderi celor care le folosesc.

 

De exemplu pe piata romaneasca, pentru cei care nu au experienta, cantonarea in investitii in actiunile ce compun indicele BET poate fi un bun inceput. Cautarea actiunilor cu istoric si politica de dividend consistenta poate fi un alt mijloc de a inlatura greselile investitionale semnificative. Emitentii pe care marii investitori institutionali, cum ar fi fondurile de pensii, ii acumuleaza in portofolii, companiile cu un grad mare de transparenta si conducere formata din profesionisti, societatile care au indicatorii bursieri atractivi (gasim aceste informatii facil in site-urile de specialitate – asa numitele stock screener, asa cum le gasiti si in Prime Anlyzer https://analyzer.primet.ro/), toate acestea ofera indicii pentru a lua decizii de investitii care sa te fereasca de greseli investitionale semnificative pentru nivelul de investitor incepator.


Apelarea la un profesionist autorizat este o alta optiune pentru a beneficia de o prezenta pozitiva pe piata, existand produse de investitii care ofera conturi administrate discretionar de un broker cu experienta (asa cum gasiti si aici https://www.primet.ro/ce-oferim-flexible).


Piata bursiera este, dupa cum tocmai am vazut in ultimul an, o zona profitabila pentru cei care sunt prezenti pe ea si actioneaza corect. Secretele investitorilor fericiti nu sunt ponturile sau speculatiile bursiere spectaculoase ci educatia, perseverenta, asteptarile corecte, orizontul investitional cat mai indepartat si evitarea greselilor cu impact semnificativ.


Autor: Alin Brendea
inchide