Editoriale

Informatii piata

Repere bursiere de toamna
Luna octombrie, denumita bursier, intr-o maniera spectaculara bazata pe istoricul pietei bursiere americane, luna crahurilor, pare, pana acum, o luna linistita. Scaderea indicilor, mai mica de un procent in cazul celor de tip total-return (TR) indica, in contextul cresterilor sustinute din luna septembrie, ca mai degraba piata se stabilizeaza.

Lasand la o parte spaimele unor corectii bursiere, ne putem indrepta atentia spre viitorul apropiat si sa ne intrebam ce va face piata pana la finalul anului. Putem avea noi maxime sau o parte din profit va "capitula” in fata unor evolutii negative? Ca de obicei, nu cunoastem raspunsuri la astfel de intrebari, insa putem sti la ce elemente ar trebui sa fim atenti pentru a ne creiona propriul scenariu investitional pe bursa romaneasca.

In primul rand este util sa recapitulam ce evolutii am inregistrat pana acum (circa 80% din sedintele de tranzactionare din anul curent). Cu siguranta, fata de asteptarile cu care am intrat in 2023, evolutia bursei locale este in zona superioara. Luand ca reper cel mai reprezentativ indice pentru randamentul total publicat de BVB (BET-XT-TR) inregistram o crestere de peste 26%. In aceste conditii performante ale portofoliului intre 20% si 25% sunt absolut plauzibile la nivelul anului curent (este cunoscut faptul ca majoritatea investitorilor subperformeaza indicii bursieri in conditiile in care costurile de tranzactionare si inevitabilul procent de cash din portofoliu tind sa reduca randamentul portofoliului raportat la indice. Un randament nominal de 20% inseamna un bun randament real – lucru dificil de obtinut intr-un mediu inflationist. Cu siguranta, pana in acest moment, piata bursiera este regina pietelor investitionale locale, prin prisma randamentelor potentiale.

Principalul vector de volatilitatea pentru ce a ramas din 2023 il va reprezenta, in continuare, nivelul ridicat al dobanzilor bancare. Speranta sa intram pe o curba descendenta in orizontul foarte scurt de timp, a fost spulberata la ultima runda de sedinte monetare ale marilor banci centrale. Se pare, acum, ca ne inscriem pe un platou inalt de dobanzi, iar coborarea de pe el nu va fi posibila mai repede de a doua parte a anului viitor.

Dobanzile inalte inhiba apetitul de risc, insa nu de o maniera decisiva atata timp cat piata bursiera livreaza randamente aflate semnificativ in zona real pozitiva. Lipsa de concurenta din partea pietei monetare si a celei imobiliare vor mentine interesul ridicat pentru investitia bursiera, chiar daca un mediu economic cu dobanzi inalte nu este cel mai bun pentru piata. In definitive, amanarea momentului in care dobanzile de interventie ar putea scadea a fost determinat chiar de evolutia marilor economii care inca au resurse sa creasca si sa sustina o inflatie prea ridicata. Iar acest lucru va fi captat, intr-un fel sau altul, de rezultatele companiilor listate.

Ma astept totusi sa vedem un apetit in crestere pentru marcarea profiturilor (si refugiul spre instrumente monetare, asa cum sunt titlurile de stat listate, din programul Fidelis), pe masura ce pietele se vor stabiliza (unii o vor interpreta ca pe o stagnare) iar momentul in care dobanzile foarte ridicate vor deveni amintire se va apropia.

Un alt factor de interes care va incepe, in circa o luna, sa influenteze semnificativ strategiile investitionale va fi reprezentat de achizitiile de actiuni pentru dividende. O adevarata traditie pentru piata locala, "vanarea” actiunilor cu randamente ale dividendelor inalte este un sport popular. 

Momentul raportarilor financiare din T3 da startul oficial al achizitiilor in vederea incasarii de dividende din profitul anului curent. Privind spre datele financiare pe care le avem - raportarile semestriale, acestea lasa loc pentru un nou sezon de dividende semnificative. Pe baza rezultatelor pe primele 6 luni, actiuni precum Nuclearelectrica, Romgaz sau Hidroelectrica, evident si altele, ofera perspective interesante in aceasta zona de interes investitional. Pana la publicarea rezultatelor din trimestrul trei, oricine este interesat isi poate face proprile calcule cu ajutorul Prime Analyzer. EPS si rata dividendului estimata pe baza ultimelor date si a istoricului pot oferi, inca de pe acum, o idee asupra posibilelor randamente ale dividendelor, raportat la cursurile de tranzactionare.

Pe de alta parte anul urmator vom asista la patru runde electorale (pentru prima data in istoria recenta a Romaniei se organizeaza toate in acelasi an calendaristic). Inevitabil vom fi "recompensati” cu accente populiste, optimism nerealist, propuneri indraznete sau idei originale, totul pentru a ne atrage atentia si a ne castiga votul nostru atat de necesar. Chiar daca vorbim despre evenimente care vor avea loc in 2024, probabil vom observa un start al luptei politice chiar de la finalul acestui an.

In astfel de perioade creste, inevitabil, riscul de reglementare. Masurile propuse nu pot tine cont doar de logica si practica economica, daca vor sa atraga voturi populare. Propuneri de noi impozite sau noi cote de impozitare, facilitati fiscale sau granturi pentru diverse categorii sociale ori chiar schimbarea filozofiei de taxare (cum ar fi, de exemplu, impozitarea progresiva) va aduce dificultati atat pentru emitenti in a-si asuma BVC-uri, cat si pentru investitori in a realiza strategii de investitii fiabile. Ca atare piata bursiera va intra intr-o zona de volatilitate de sorginte politica din care, din pacate, nu va putea iesi mai repede de finalul lui 2024.

Anul viitor ar putea aduce doua evenimente cu un cert impact pozitiv asupra pietei bursiere locale. Finalul acestui an va seta asteptarile investitorilor fata de probabilitatea indeplinirii lor si acest lucru se va reflecta cu siguranta si in cursurile de tranzactionare. Ma refer la infiintarea (dupa mai multe amanari)  Contrapartii  Centrale, ceea ce ar lasa loc produselor bursiere de risc mai ridicat(derivate) si ar permite cresterea lichiditatii actualelor piete de actiuni, si la posibilitatea accederii spre statul de piata emergenta in cea mai importanta clasificare globala (MSCI), ceea ce ar indrepta atentia unor semnificative fluxuri de capital catre bursa romaneasca.

Ambele evenimente pot determina un impact semnificativ asupra pietei locale iar stirile din aceasta zona vor incepe sa produca efecte pe piata dupa cum vor indica sansele de reusita sau, din contra, de amanare a deznodamantului fericit.

In concluzie tabloul pentru urmatoarele luni este unul destul de divers, ca de obicei as putea spune, cu argumente atat pentru optimism cat si pentru pesimism investitional. Scenariul de baza cred ca poate fi considerat cel al stabilizarii pietei bursiere, chiar daca aceasta stabilizare va insemna o mica retragere a cotatiilor. Pentru un alt raliu de crestere piata va avea nevoie de noi informatii care sa confirme, macar si partial, ipotezele pozitive enumerate mai sus.

Autor: Alin Brendea
inchide