Editoriale

Informatii piata

Repere pentru termen scurt si foarte scurt


Saptamana proaspat incheiata demonstreaza din nou faptul ca investitorii gasesc foarte repede noi repere economice, fapt ce creeaza o succesiune de viteza a ciclurilor de crestere si de scadere. In lipsa unor analize fundamentale si poate chiar din dorinta unor castiguri pe termen scurt, asistam la o deterioare a valorilor fundamentale ce determina deciziile de investitie. Problema este cu atat mai evidenta atunci cand remarcam o schimbare brusca a sentimentelor economice. Indicatorii macroeconomici din ce in ce mai numerosi si mai apti de a genera miscari in portofoliile investitorilor alaturi de numeroasele decizii de multe ori interpretabile ale agentiilor de rating, duc la conturarea unui tablou financiar in care deciziile sunt greu de luat si de asumat. Oricand va exista un indicator, o modificare de rating sau un summit care sa contrazica o idee de investitie.

Dupa summitul de la Bruxelles, am asistat la o ascensiune brutala a pietelor de capital, ascensiune ce la noi nu a durat mai mult de trei zile. A urmat o intoarcere la 180 de grade. Folosind o expresie deja uzata, “tensiunile de pe scena politica” au dus la scaderea pretului actiunilor si au adus un nou maxim pentru cursul de schimb dintre moneda nationala si euro. Avantul luat de bursa imediat dupa summit a facut ca aceasta saptamana sa nu se incheie cu scaderi semnificative (indicii au inchis mixt avand variatii de sub 1%). Ca atare, remarcam o trecere prin doua stari euforice total diferite. Si asta in numai cinci zile. Este din ce in ce mai greu ca pietele financiare sa castige increderea investitorilor si mai ales a celor ce nu au abordat inca investitiile la Bursa.

Viteza ciclurilor economice devine un dusman al investitorilor pe termen mediu si luni. Nici speculatorii nu cred ca reuesesc sa iasa castigatori daca analizam activitatea acestora intr-un interval mai lung de timp. Poate ar trebui sa ne uitam mai atent spre analiza fundamentala. Poate ca indicatorii macroeconomici ai SUA, unii dintre acestia avand frevcenta saptamanala, ar trebui sa fie nu mai fie unic argument in achizitia sau vanzarea de valori mobiliare. Desi nu neg importanta deosebita pe care o au indicatorii si agentiile de rating, interpretarea excesiva a acestora ne poate transforma in investitori captivi ai unor statistici ce de multe ori sunt considerate a fi interpretabile.

Bursa poate si ofera oportunitati. Este greu de spus cu obiectivitate ce repere trebuiesc urmate atunci cand sunt cumparate sau vandute actiuni ale companiilor listate la Bursa. Pare insa ceva mai usor sa stabilim ca cele din momentul de fata, nu pot fi eficiente pe termen lung. Avem companii listate la Bursa de Valori Bucuresti cu adevarat ieftine insa parca prea des sufocate de evolutia cotatiilor futures ale pietelor internationale ce reactioneaza la toate discursurile oficialilor europeni sau ai SUA. O consolidare a reperelor si o incetinire a reactiilor atat la stirile negative cat si la cele pozitive poate reduce volatilitatea si poate inlatura starea de incertitudine ce persista deja de prea multa vreme…


Simion Tihon
Broker
6 iulie 2012


Autor: Simion Tihon
inchide