Editoriale

Informatii piata

Revenirea in V a pietelor bursiere
Ceea ce parea sa aiba sanse zero de reusita, in urma cu doua luni de zile, se materializeaza in aceste zile pe bursele din marile economii. Revenirea in V a pietelor de capital se generalizeaza, in conditiile in care in luna mai am inregistrat un adevarat raliu bursier, ce pare ca se continua si in luna curenta.

Sunt piete care au recuperat complet scaderile din acest an, NASDAQ afisand o crestere de peste 8% la nivelul anului curent. Alte burse importante se apropie de punctul in care se gaseau la inceputul anului. Pentru exemplificare avem mai jos evolutia indicelui german DAX comparativ cu a indicelui S&P500 (poate cei mai reprezentativi indici bursieri ai momentului). Revenirile sunt spectaculoase si trendul pare ca accelereaza in ultimele sedinte.
 
 
 sursa: cnbc.com         
               
Pietele cresc pe baza optimismului generalizat privind redeschiderea economiilor. In plus stimuli monetari si guvernamentali, de o dimensiune fara precedent, imping pietele bursiere tot mai sus. 

Piata pare sa nu mai ia, in mod serios, in considerare riscurile legate de COVID-19, cum ar fi un al  doilea val de infectari sau noi focare importante. De asemenea datele financiare negative aferente trimestrului doi si ratele inalte ale somajului par sa fie anulate, ca si perceptie, de scenariul de baza al unei reveniri foarte rapide a economiei.

Revine si economia in V? Mai degraba nu. Exista numeroase previziuni oficiale care vorbesc despre o revenire lenta in anul curent si inca dificila in 2021. O mare punga de lichiditati este reversata peste economia globala, tocmai din acest motiv. In aceste conditii mai este bursa o reflectie a economiei? Sau asistam la un trend de supraincalzire a pietelor de capital? 

Raspunsul ar putea sa se gaseasca intr-o tendinta aparuta in criza economica precedenta si care acum se accentueaza. Expresia „prea mare sa cada” de asemenea colosi economici ai caror supravietuire a fost un pilon al politicilor economice in criza precedenta. Treptat am asistat la o fragmentare a tabloului economic in companii foarte mari care  au resurse sa supravietuiasca in orice criza, ce au putere de lobby politic si se pot plasa intotdeauna in ipostaze favorabile si celelalte companii care sunt obligate sa supravietuiasca in conditii de incertitudine economica ridicata si cu resurse reduse si mult prea instabile. 

Bursele sunt dominate la nivel de capitalizare de companiile din prima categorie, companii care au puterea sa o duca bine chiar daca mediul economic se inrauteste. Putem asista in aceste conditii la reveniri bursiere spectaculoase, chiar daca cele economice se lasa asteptate...

Este o piata mai rar intalnita, una in care toate scenariile au sanse crescute de realizare: si cele negative si cele pozitive. De la revenirea in V pana la retestarea minimelor - optiunile sunt inca deschise. Pe bursa se tranzactioneaza asteptari privind evolutiile viitoare. Pretul se formeaza trecand prin dezechilibre. Intr-o perioada de volatilitate ridicata ne putem astepta atat la scaderi mari cat si reveniri mari.

Investitorii de retail sunt atrasi de aceasta piata, desi nu este o piata usor de inteles. Pentru investitorii cu profil de risc scazut este o piata dificiila, pentru cei care iubesc riscurile poate fi o piata profitabila.

Este foarte greu sa faci predictii in astfel de conjuncturi, incertitudinea evolutiilor economice pe termen scurt ramane una foarte mare, chiar daca piata face (sau doar pare ca face) abstractie de acest lucru. In ultimul raport BNR (asupra inflatiei) apare de 58 de ori cuvantul incertitudine. Daca adaugam si asteptata decizie a agentiei Standard&Poors privind mentinerea ratingului de tara al Romaniei la nivel investment grade (neanuntata la momentul redactarii acestui material) avem un tablou al „greutatilor” privind politica de investitie pe care investitorii ar trebui sa o aplice zilele astea. Ca de obicei, prudenta este un aliat al investitorilor.



Autor: Alin Brendea
inchide