Editoriale

Informatii piata

Rezilienta pietei bursiere romanesti

Se implinesc sase luni de la declansarea conflictului militar din Ucraina. Un conflict major, localizat in apropierea Romaniei. Un soc important pentru economia romaneasca si implicit pentru bursa romaneasca. Daca ne raportam la atmosfera, extrem de negativa care insotea mediul economic la inceputul lunii martie, evolutia din acest an a pietei bursiere din Bucuresti ar putea parea aproape miraculoasa.

 

Dupa cum putem vedea din graficul de mai jos (am ales un indice de tip total return, mai exact BET-XT-TR, pentru ca acesti indici capteaza performanta totala a pietei, inclusiv distributia de dividend) reactia initiala a pietei a fost o scadere agresiva de circa 20%. Insa, in mai putin de doua luni, intreaga scadere a fost recuperata. Ulterior piata s-a stabilizat, pentru ca in ultima perioada sa "cocheteze” cu zona noilor maxime istorice.

 

 

Precedentul soc bursier, reprezentat de pandemia Covid-19, a adus o scadere initiala de 30%, ce a fost recuperate in circa 11 luni. Fata de nivelul pre-Covid (februarie 2020), piata acum este mai sus cu circa 40%. Toate aceste date au fost calculate luand ca referinta indicele bursier BET-XT-TR.


Evolutiile din ultimii doi ani indica o rezilienta evidenta si extrem de puternica a pietei bursiere locale in fata socurile la care a fost expusa. Unde am putea gasi explicatii pentru aceste evolutii peste asteptari? Care sunt resursele care furnizeaza si intretin acest trend pozitiv al pietei locale?


1.In primul rand structura sectoriala a bursei romanesti. Faptul ca aproape toti marii producatori de energie sunt listati direct sau indirect (Hidroelectrica prin Fondul Proprietatea) la cota BVB dar si realitatea ca sectoare importante nu sunt reprezentate pe piata bursiera determina ca ponderea producatorilor de energie sa reprezinte (daca luam in considerare si actiunile FP) circa 50% din componenta indiciilor bursieri locali. Iar sectorul energetic este performerul acestui an. Din cele trei companii, din component indicelui, care au crescut in acest an cu peste 20%, doua sunt reprezentate ale acestui sector: Romgaz si OMV Petrom.


2.Evaluarea bursiera scazuta a companiilor listate. Pe piata romaneasca gasim, la nivel regional, unele dintre cele mai ieftine active bursiere, prin prisma analizei fundamentale. La acest fapt concura si clasificarea pietei locale ca piata de frontiera de catre principalul furnizor de astfel de clasamente-MSCI.


3.Politica de dividend generoasa. De mai multi ani o importanta parte dintre emitentii listati la BVB distribuie dividende (sub forma de cash sau actiuni gratuite) generoase actionarilor lor. In perioade de incertitudine, distributia de dividend este genul de argument investitional pragmatic, de care investitori au mare nevoie.


4.Suportul unei economii cu rate de crestere semnificative. Trecand peste calitate cresterii economice din Romania, cifrele macroeconomice livrate in ultimii doi ani pot fi considerate un bun suport pentru evolutia pietei bursiere. Plecand de la asteptari care mai tot timpul au fost mai negative decat realitatea, economia romaneasca a indicat o rezilienta care s-a transmis si pietei bursiere locale.


5.Existenta unor investitori institutionali de tip ancora. Ma refer, in mod evident, la fondurile de pensii – pilon2, investitori care prin constructie sunt niste cumparatori neti si care prin dimensiune stabilizeaza rapid si deseori decisiv multe dintre incercarile de corectie din piata.


Spre comparatie, in ultimele 6 luni, refugiul spre valuta nu a functionat optim din punct de vedere investitional. Din nou contraintuitiv, leul s-a apreciat cu 1.5% fata de euro in aceasta perioada. Investitia in depozite bancare, la nivelul lunii februarie a anului curent s-ar fi dovedit si mai putin inspirata, daca comparam, de exemplu, dobanda ROBID 3M care a urcat in aceste 6 luni de la 3.3% la circa 7.6%. Practic un depozit bancar constituit la finalul iernii, bloca disponibilitati financiare la dobanzi necompetitive, in prezent.

  

Ca atare, din nou, investitia bursiera a ramas in zona de oportunitate, desi o astfel de supozitie parea hazardata, la inceputul primaverii anului curent. Avem, iata, un nou argument pentru a ramane increzatori in beneficiul investitiilor bursiere si mai ales pentru a mentine expunerea si chiar a o creste in zona investitiilor de capital.


Autor: Alin Brendea
inchide