Editoriale

Informatii piata

Rezultatele companiilor vs evolutia preturilor. Exista oportunitati?


Saptamana aceasta au raportat aproape toate companiile listate la bursa rezultatele financiare preliminate aferente anului 2010. Aruncand o privire asupra acestora observam un amestec in privinta evolutiei profiturilor si a cifrelor de afaceri ale acestor companii. La o prima impresie vedem companii mai bine administrate care au reusit sa se echilibreze din punct de vedere financiar sau altele care isi adancesc pierderile chiar daca vanzarile s-au imbunatatit.

Fara a intra in amanuntele rezultatelor financiare specifice unui analist financiar, din punct de vedere al unui broker putem observa o imbunatatire a rezultatelor la multe dintre companii. Analizand pe baza indicatorilor fundamentali gasim in acest moment o serie de companii foarte mult subevaluate, dar care nu reusesc sa fie vazute de catre investitori ca adevarate oportunitati.

O selectie a companiilor listate in functie de cateva criterii foarte simple cum ar fi indicatorii PER(pret/profit net pe actiune), P/S(pret/cifra de afaceri), P/BV(pret/activul net) sau capitalizare bursiera, ne-ar aduce in prim plan cel putin 10-15 societati a caror potential de crestere este ridicat si care probabil se va materializa odata cu imbunatatirea conditiilor economice.

Inceputul acestui an a adus o nota de optimism, iar listarea Fondului Proprietatea este asteptata sa aduca in atentie din nou piata de capital romaneasca in special investitorilor straini. Pe langa FP atentia va fi canalizata si catre aceste societati care se afla la valori mult subevaluate fata de activele pe care le detin, profiturile pe care le realizeaza sau sectorul de activitate.

Atitudinea investitorilor incepand cu momentul listarii FP a fost caracterizata in special prin reticenta foarte mare in privinta cumpararii de actiuni, iar acest lucru s-a resimtit printr-o scadere a preturilor. Lichiditatea foarte scazuta a dus la o continua depreciere a cotatiilor in conditiile in care actiunile devin din ce in ce mai ieftine, unele dintre ele aflandu-se la preturi ridicole.

In astfel de momente de deziluzie si deriva se pot prinde cele mai bune oportunitati, dar din pacate filozofia investitionala in Romania nu cunoaste acest aspect. In piata autohtona daca preturile scad atunci majoritatea investitorilor se feresc sa cumpere, iar atunci cand vad o crestere semnificativa vor sa cumpere. Astfel se creeaza discreptante si divergente foarte mari, care nu au legatura cu realitatea.

In aceasta perioada a ciclicitatii economice ar fi momentul pentru o schimbare de optica investitionala. In locul unor speculatii marunte pe conjunctura de moment ar fi benefica axarea pe investitii bazate pe fundamentele companiilor. Plusvaloarea adusa de o investitie bine facuta poate fi foarte mare odata ce se ajunge la maturitate si intr-o stare de normalitate economica.Afacerea importanta se realizeaza atunci cand cumperi la un pret bun, nu neaparat atunci cand vinzi.

Identificand momentul oportun, in contextul in care asteptarile privind evolutia economica incepand cu anul 2012 sunt pozitive, trebuie sa ne asumam cu mai mult curaj si incredere investitiile in companiile cu adevarat ieftine.

Gabriel Necula
Director Adj. Operatiuni
18 februarie 2011


Autor: Gabriel Necula
inchide