De luni piata bursiera romaneasca intra in liga pietelor bursiere emergente. Vom fi o piata emergenta secundara in clasificarea FTSE-Russell, al doilea jucator global in realizarea unor astfel de clasamente. Este un eveniment mult asteptat, in legatura cu care s-au pus si se vor pune multe sperante.
Anuntul oficial al acestei promovari a venit in urma cu un an. Fata de acel moment (26 septembrie 2019) bursa se gaseste in acelasi loc din punct de vedere al cotatiilor bursiere. Mai exact, calculat prin prisma performantei indicelui de castig total – BET-TR, piata este la acelasi nivel de circa 15.300 de puncte. Putem spune ca efectul pozitiv, asteptat in anul scurs dintre anunt si dobandirea oficiala a noului statut, s-a disipat intr-un mediu economic negativ determinat de pandemia de coronavirus COVID-19.
Multi au asemanat acest eveniment cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Personal cred ca este o imagine exagerata. Amploarea celor doua evenimente este diferita, efectele lor au o amplitudine diferita. In realitatea marfa bursiera romaneasca va fi expusa intr-un alt galantar, catre un alt public tinta. Castigam vadul, locul si calitatea potentialilor cumparatori. Plastic vorbind, ne mutam dintr-un magazin de cartier spre un Mall. Cu siguranta vor fi investitori obligati sa cumpere (prin introducerea unor emitenti listati la Bucuresti in indicii FTSE de piata emergenta) iar altii vor fi obligati sa analizeze. Insa vor fi unii care vor fi obligati si sa vanda: anume cei care investesc doar pe piete de frontiera si care vor fi nevoiti sa iasa de pe piata romaneasca – piata de frontiera importanta pana in acest moment.
La ce ne putem astepta dupa acest eveniment? In primul rand la cresterea lichiditatii, iar lichiditatea este principalul neajuns al bursei romanesti. Este de asteptat, ca pe masura ce vizibilitatea pietei locale sa creasca, sa asistam la noi clase de investitori interesati de a afla informatii despre bursa locala. Daca ce vor afla va fi pe placul lor si vor actiona ca atare nu putem sti, insa din punct de vedere statistic ne putem astepta la aparitia unor noi jucatori pe piata ce vor determina volume si valori de tranzactionare mai mari.
Un alt aspect predictibil va tine de o mai mare corelare a pietei locale cu bursele internationale. Daca, pana acum, aceasta corelare, deseori, era determinata mai mult de publicul de retail, este de asteptat ca incepand cu aceasta promovare, prin actiunea investitorilor instututionali noi veniti, sa se realizeze un mimetism mai accentuat al pietei locale fata de evolutiile externe.
Probabil si pentru publicul investitional local acest eveniment va produce reverberatii, in sensul cresterii increderii in piata locala. Un astfel de eveniment sau emisiunea de titluri de stat Fidelis sunt puncte de inflexiune importante in perceptia fenomenului bursier de catre publicul investitional local de retail. Avand in fata o piata ce evolueaza in zone investitionale mai atractive si cu produse financiare diversificate adresabilitatea pietei locale va creste cu siguranta.
Pentru economia reala statutul de piata emergenta ar putea insemna cel mai mult. Sansa de a te lista pe o piata unde privesc investitori ce detin capital practic nelimitat, poate fi o oportunitate de dezvoltare extraordinara pentru companiile locale. Mai ales pentru emitentii care vor incerca primii sa accelereze procesul de listare, tinand cont de lichiditatea inca scazuta dar si de slaba diversificare sectoriala a bursei romanesti.
Evident, 21 septembrie 2020 va ramane o borna importanta in dezvoltarea unei piete de capital in Romania. Exista inca un decalaj important care trebuie recuperat, daca ne uitam la tarile aflate mai la stanga pe harta. Insa directia este buna. Viteza va depinde de toti cei implicati in acest proces, de la investitori, brokeri si pana la autoritati.
Autor: Alin Brendea