Editoriale

Informatii piata

Romania nu si-a insusit corect notiunea de “privatizare”.

De zile bune a revenit in discutie subiectul Oltchim si eterna lui problema. Dar pentru a desena un tablou care sa ne faca o imagine pertinenta asupra acestui caz este suficient sa facem o rememorare a ultimelor sase – sapte luni ale societatii.

Astfel, in septembrie 2012, guvernul schimba strategia de privatizare a combinatului, aducand in discutie procedura de vanzare colectiva a pachetului detinut de statul roman impreuna cu creantele AVAS si Electrica. La data respectiva, unul dintre actionarii minoritari semnificativi se arata interesat de acest mecanism, insa afirma ca este necesar mai mult timp pentru pregatirea documentatiei necesare. De asemenea se arata ingrijorat si de o eventuala intrare in insolventa a combinatului.

Odata inceputa procedura de vanzare, a inceput un adevarat circ, prin participarea Dlui. Dan Diaconescu ca investitor interesat de preluarea Oltchim, ce s-a folosit de statutul sau de om de televiziune, punand in spatiul media intreaga licitatie. Se putea observa usor stangacia cu care reprezentantii statului performau pe aceasta scena, ducandu-ne usor spre concluzia ca avem de-a face cu un amatorism in ceea ce priveste privatizarea. Pentru ca spectacolul sa fie unul specific romanesc, nu au lipsit intriga, suspansul si deznodamantul neasteptat si complicat. La final am avut ca si castigator pe dl. Dan Diaconescu, care a ofertat doar pachetul majoritar si spre surprinderea unora si confirmarea banuielilor altora, nu detinea sumele necesare validarii sale ca si nou actionar majoritar.
Inca de pe atunci avocatul Gheorghe Piperea afirma ca aceasta situatie va conduce foarte rapid catre insolventa.

In contextul in care alegerile parlamentare se apropiau, nimeni din sfera politica nu dorea sa pronunte acest cuvant ferm, in conditiile in care deja Oltchim avea probleme in a-si plati salariatii.

Specific romanesc, odata calmata situatia, un val s-a asternut asupra problemei ca si cum totul se rezolvase.

Inevitabil, venea anul 2013 care avea nevoie de un buget cu participarea la discutii si a reprezentantilor FMI. Astfel ca saptamana aceasta a iesit clar in evidenta solutia insolventei pentru Oltchim, iar joi CA a aprobat depunerea la Tribunalul Valcea a cererii de deschidere a acestei proceduri, cerere ce va fi judecata in data de 30 ianuarie.

Se ridica totusi o intrebare: De ce dupa atatia ani de privatizari, statul nu are o competenta in acest domeniu si ajunge de multe ori in ceasul al 12-lea sa ia o atitudine tardiva si sub presiunea institutiilor internationale de finantare?

Adrian Barbulescu
Broker
25 ianuarie 2013


Autor: Adrian Barbulescu
inchide