Editoriale

Informatii piata

Romgaz. Model de parteneriat intre stat si bursa.


Piata de capital a castigat saptamana aceasta batalia cu piata monetara. Bursa a atras un capital important din depozitele bancare, gratie ofertei Romgaz. Banii incep sa migreze catre active mai riscante. Investitorii nu mai cauta protectie ca alta data, ci incep sa se orienteze spre plasamente cu randamente potentiale mai ridicate. Disconfortul dobanzilor determina o crestere a apetitului pentru risc. Oricare ar fi motivele, saptamana precedenta am asistat la o migrare in forta a capitalului spre Bursa.

Marfa noua si de calitate, Romgaz, a starnit un interes deosebit pentru Bursa. Chiar daca desfasurarea in mare viteza a acestei oferte nu a lasat timp suficient unor investitori pentru a se documenta si pentru a reusi sa monteze lichiditati in acest scop, cu siguranta bursa a intrat pe radarul multor investitori. Acest lucru va deveni un activ important al pietei de capital, capabil sa sustina o argumentare solida privind avantajele investitiei in actiuni.

Oferta Romgaz, chiar daca este prematur sa ne pronuntam in prinvinta succesului acesteia, demonstreaza in aceste zile faptul ca piata bursiera este un instrument important al economiei nationale. Istoria discutabila prin care au fost vandute pachete de actiuni detinute de stat (ALRO, SIDEX, SNP Petrom) si apoi listarea Transelectrica din 2006, au invatat statul ca informarea si transparenta sunt absolut necesare in procesul de privatizare.

Parteneriatul dintre stat si bursa ofera statului optiunea de a gasi un pret corect pentru activele detinute, iar bursei ii da un produs vandabil. Ceea ce s-a vazut saptamana aceasta cu ocazia ofertei Romgaz, aduce un argument proaspat pentru stat de a privi sistemul bursier ca instrument de imprumut direct de la populatie.

Zona optimista in care se afla bursa in acest moment a sustinut insiruirea argumentelor din paragrafele anterioare. Ideea in sine, bursa – o optiune importanta pentru detinatorii de capital, nu este valabila doar in momentele in care statul vinde active. Insa, astfel de momente sunt foarte importante pentru ca oamenii sa inteleaga corect ce insemna investitia bursiera si sa mai schimbe eticheta de “casino” dobandita dintr-o gresita informare.

La finalul saptamanii viitoare se incheie oferta Romgaz. Daca pana in prezent valoarea subscrierilor pe transa investitorilor de retail se apropie de 400 milioane lei, nu cred ca ar fi o surpriza de proportii ca aceasta valoare sa depaseasca un miliard de lei. O parte din banii ramasi in urma acestei oferte vor iriga piata, astfel ca pana la finalul anului ne putem astepta la o crestere a efervescentei bursei. Angajamentele statului nu se incheie odata cu vanzarea pachetului de actiuni Romgaz. Anul viitor urmeaza sa se desfasoare alte oferte (Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Tarom, etc.). Utilizand experienta de desfasurare in viteza de la Nuclearelectrica si Romgaz, este de preferat ca alocarea resurselor in urmatoarea perioada sa aiba in vedere si aceste optiuni de investire.

Simion Tihon
Broker
25 octombrie 2013


Autor: Simion Tihon
inchide