O saptamana ca aceasta nu ne este dat sa avem prea des. Evenimentele din Ucraina au determinat pe pietele de capital un debut de saptamana demn de intimidarea si celor mai experimentati investitori. Indicele BET-FI a scazut cu peste cinci procente, intr-un tablou dominat de emotii puternice si teama. Pe scurt, active subevaluate au devenit si mai mult subevaluate de teama inceperii unui razboi in Marea Neagra.
Teama investitorilor se poate spune ca are sustinere funamentala, cat timp luni dimineata ne-au fost prezentate amenintari clare ale unui inceput de conflict intre Ucraina si Rusia. Pe de alta parte, multe dintre preturile actiunilor erau si sunt intr-o zona de atractivitate, insa luni, emotiile au fost cele care au pus presiune pe aceste preturi.
Marti, temerile au inceput sa se disipe. Rusii au inceput sa se retraga din zona de conflict, iar pietele de capital sa recupereze din pierderile suferite luni. Rezultatul a fost ca pana la finalul saptamanii, indicele S&P 500 nu doar ca recuperat, ci a reusit joi sa atinga un record istoric. In aceasta perioada, pe plan mioritic piata abia s-a miscat, investitorii in actiuni listate la BVB gasindu-si scuze de a ramane totusi sceptici.
Lipsa de interes pentru actiunile SIF – in ce masura a fost determinata de situatia tensionata din Crimeea si cat a contribuit aparitia scenariului in care mai multe SIF-uri nu vor acorda dividende? Faptul ca pana acum, conform propunerilor de repartizarea a profitului la trei dintre SIF-uri, putem asista la o premiera si aceea de a vedea un prim an in care SIF-urile sa nu acorde dividend (pana la acest moment: SIF1 a propus repartizarea profitului la alte rezerve legale, SIF3 a propus majorarea capitalului social cu acordarea de actiuni gratuite, iar SIF4 are doua variante pentru repartizarea profitului, una dintre aceste variante fiind neacordarea de dividend si trecea profitului la alte rezerve. SIF2 si SIF5 nu au inca propuneri de repartizare a dividendului.).
Si Fondul Proprietatea se incadreaza in acest scenariu. Administratorul Fondului a recomandat ca anul acesta sa nu se acorde dividende, actionarii urmand sa primeasca 0,05 lei/actiune in urma reducerii capitalului social, urmand ca repartizarea profitului sub forma de dividende.
Isi vor pierde SIF-urile din atractivitate in acest nou context? Daca dividendele vor fi inlocuite de alte operatiuni care cel putin sa fie considerate un catalizator al pretului, SIF-urile vor mai ramane o perioada in prim-plan. Este posibil ca dividendele sa fie inlocuite de rascumpararile de actiuni, iar aici avem un exemplu destul de bun prin prisma evolutiei din 2013 a actiunilor Fondul Proprietatea.
Schimbari in topul companiilor cu randament ridicat la dividend. In clasamentul societatilor care acorda dividende cu randament ridicat, cel mai probabil, anul acesta gasim companiile din sectorul energetic cu actionar majoritar statul: Nuclearelectrica, Transgaz si Transelectrica.
In concluzie, cred ca incepand de marti, cand tensiunile legate de Ucraina s-au redus, pe piata s-a manifestat un interes pentru companiile cu dividend. Astfel, putem explica de ce titlurile Transgaz au reusit sa revina peste pretul de referinta de luni, iar actiunile SIF-urilor au reusit doar o revenire timida si fara sa ajunga la preturile din inchiderea de vinerea trecuta.
Simion Tihon
Broker
7 martie 2014
Autor: Simion Tihon