Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

SIF-uri si FP la 30.06.2020
Deloc suprinzator, si in al doilea trimestru al anului curent, am inregistrat efectele negative ale scaderii cotatiilor bursiere asupra activelor nete si ale profiturilor entitatilor financiare din segmentul AOPC.

La 30 iunie activul net total al celor sase entitati, din categoria AOPC, a scazut sub 20 miliarde lei. Fata de inceputul anului scaderea este de circa 10%, practic acest indicator  revenind la valoarea pe care o avea in urma cu un an. Daca privim doar spre segmentul SIF scaderea este mai putin importanta, de sub 4%.

Doar SIF1 inregistreaza o crestere a activului net in acest an (circa 30%). Principala explicatie este furnizata de aprecierea actiunilor SIF IMOBILIARE – emitent extrem de ilichid dar care a reusit un salt de circa 800 milioane lei in termeni de capitalizare bursiera, in anul 2020. In rest celelalte entitati inregistreaza scaderi ale activelor totale, la nivel de an, cele mai mari fiind inregistrate in cazul SIF Oltenia (-20%) si SIF TRANSILVANIA (-18.5%).

La nivelul profitabilitatii inregistram aceeasi dinamica negativa. La data de 30 iunie doar SIF OLTENIA inregistreaza profit, restul marcand pierderi. Pierderea totala este de circa 900 milioane lei. Din total pierdere, Fondul Proprietatea contribuie cu circa 95%, din acest punct de vedere fiind cel mai afectat emitent, din sector, de scaderile bursiere.

Lichiditatea financiara a companiilor a inregistrat evolutii amestecate. La nivelul sectorului SIF lichiditatea a scazut cu circa 17%, in timp ce in cazul FP a crescut cu peste 42%.  Per total inregistram o crestere a lichiditatilor disponibile, fata de inceputul anului, de circa 16%. In sectorul SIF cele mai semnificative dinamici ale lichiditatii le inregistram in cazul SIF1 (+32%) si SIF2 (-62%).

Capitalizarea societatilor din sector a avut de suferit, mai putin in cazul Fondului Proprietatea care a reusit sa creasca, in perioada, cu circa 4%. Cele mai mari scaderi le inregistram in cazul actiunilor SIF, unde pe intreg sector inregistram o depreciere de  peste 15%. Cel mai abrupt declin al capitalizarii il inregistram in cazul SIF MUNTENIA.

Scaderea capitalizarii bursiere cu un ritm superior fata de cel inregistrat in cazul activelor nete, a maximizat nivelul discounturilor de tranzactionare. Daca in cazul Fondului Proprietatea inregistram un discount fata de activul de sub 20%, pentru titlurilor SIF discounturile sunt mult mai semnificative. De la un nivel de 24% pentru SIF TRANSILVANIA urcam la doua SIF-uri care nu se tranzactioneaza nici la jumatate din valoarea actiovului net: SIF1 cu discount de 66% si SIF Muntenia cu unul de 62%.

Finalul lunii iulie a consemnat momentul in care au fost eliminate limitele de detinere pentru companiile de tip SIF. Ramane de vazut daca aceasta modificare se va transmite si in dinamica financiara si mai ales bursiera a acestor companii.



SIF-uri la 30.06 2020.pdf
inchide