Editoriale

Informatii piata

Sa cumperi atunci cand nimeni nu vede oportunitati

In economia de piata cea mai rapida cale pentru atingerea obiectivelor materiale este investitia

Investitia este ca si acceleratia.
Asa cum o masina ajunge mai repede la destinatie atunci cand accelereaza, tot astfel un individ poate ajunge mai repede la nivelul material tintit investind. Insa, la fel ca in exemplu cu masina, acceleratia prost controlata poate dauna grav, la fel cum si o investitia prost facuta poate afecta bugetul personal.

In tarile dezvoltate bursa este forma preferata de investitie pentru ca detine cinci atribute imbatabile: lichiditate, confort, diversificare, acces la cele mai importante companii din economie, formarea unei culturi economice solide.

In Romania, poate cea mai proasta perioada economica dupa caderea comunismului a fost cea din zona anilor 1998-2001. Restructurarea intarziata a economiei romanesti a lasat-o extrem de expusa la socurile externe generate de criza tarilor emergente din 1998 .

In 1999 Romania a trecut de putin pe langa starea de incapacitate de plata. Si tot in 1999 s-au listat la Bursa de Valori Bucuresti actiunile celor cinci SIF-uri. Create in urma programului de privatizare in masa SIF au preluat pachete de actiuni la diverse societati. Reprezentau o colectie de participatii (in general minoritare) la companii romanesti avand un management romanesc numit (cel putin in prima faza) pe filiera politica.

Listarea lor a fost primita cu neincredere; cine ar fi pariat, intr-o perioada atat de proasta din punct de vedere economic, pe actiunile unor astfel de companii? Ar fi putut fi ele o carte castigatoare intr-un peisaj economic si social atat de gri?

Datorita faptului ca toate actiunile erau detinute de micii actionari volumele de tranzactionare erau mari in timp ce pretul actiunilor se mentinea scazut. In primii ani de tranzactionare actiunile SIF au devenit cele mai lichide actiuni listate la BVB tranzactionandu- se constant sute de mii de actiuni zilnic.

Mai jos gasiti o copie dintr-un ziar al vremii (ZF 22 februarie 2001) cu un sumar de tranzactionare. Se tranzactionau sute de mii de actiuni la preturi mult sub 1000 de lei vechi sau 0,1 lei noi.

.

Cei care au avut inspiratia sa cumpere, in acea perioada, astfel de actiuni au primit dividende an de an, iar cursul de tranzactionare a crescut la cote nebanuite. Vedeti mai jos evolutia actiunilor SIF5 in primii 7 ani de la listare.


sursa:Prime Analyzer


Practic cine cumpara actiuni SIF5 (un exemplu dintre cele 5 SIF) la preturi cuprinse intre 3 si 7 bani pe parcursul anilor 1999, 2000 sau 2001 putea sa vanda la preturi de peste 4 lei in 2007. Fara a pune la socoteala si dividendele incasate, castigurile din aprecierea actiunilor au insemnat o multiplicare de peste 50 de ori a sumelor investite pentru cei care au vandut in 2007.

Exemplul de mai sus, desi pare a fi de domeniul fantasticului, reprezinta istoria evolutiei increderii intr-o piata care pleaca de la zero. Totodata, evolutiile de mai sus pot fi corelate si cu ascensiunea accesului la informatie. In concluzie, a cumpara atunci cand nimeni nu vede oportunitati se poate dovedi o strategie castigatoare pe termen lung pentru cei care au un profil de risc mai ridicat.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
25 martie 2016


Autor: Alin Brendea
inchide