Editoriale

Informatii piata

Scadere sau corectie?
La jumatatea acestui an investitorii in titlurile romanesti aveau multe motive de bucurie. Piata romaneasca se apreciase cu aproape 30% (considerand reperul BET-TR – indice care tine cont si de dividendele incasate de catre investitori). 

Perspectivele erau pozitive mizand la aceea vreme pe trei piloni care ar fi trebuit sa asigure o perpetuare a trendului de crestere. Acesti piloni erau: evolutia pozitiva a economiei romanesti, evolutia pozitiva a emitentilor, evolutia crescatoare a pietelor bursiere globale. Toti acesti 3 piloni au fost confirmati insa piata inregistreaza, fata de maximele acelei perioade, o scadere  de circa 10% in medie. Exista emitenti de top, precum Banca Transilvania de exemplu, care au scazut cu aproape 20% fata de maximele anului.

De trei luni piata romaneasca pare ca este, mai mult sau mai putin, in deriva. S-a decuplat de evolutia pietelor globale si consemneaza o scadere agonizanta. Volume mari de vanzare, scaderi mici dar care se acumuleaza. Tot mai multa incertitudine acompaniaza evolutia pietei. Sa fi intrat piata pe un trend de scadere sau putem considera ultimele evolutii doar o corectie a unui trend ascendent care ramane valid?

Pentru a cauta un raspuns trebuie sa marim perspectiva de la care privim piata. Daca ne uitam la ultimele 20 de luni putem observa, in graficul de mai jos ca piata romaneasca, a crescut cu peste 60%. 
 
 sursa: Arena XT

Ceea ce a urmat a fost o corectie de 10%. Piata este acum cu 50% peste nivelul din februarie 2016. Privind, din acest punct de vedere, nu putem vorbi decat despre o corectie. Cel putin deocamdata.

Ordinele mari de vanzare, pentru dimensiunea pietei autohtone, si distributia acestora pe emitenti, indica clientii institutionali drept vanzatori. Probabil, dintre cei care au cumparat in ultimii doi ani si care acum marcheza profituri. Valorile cele mai mari de tranzactionare, in aceasta corectie, sunt exact pe actiunile cele mai lichide de pe bursa. Cele in care investitorii institutionali fac legea. De exemplu in indicele MSCI – cel mai cunoscut furnizor de indici- pentru Romania cea mai mare pondere o detine Banca Transilvania (38%). Unde gasim cele mai mari vanzari in aceasta perioda? Evident la Banca Transilvania…

Desi sentimentul negativ pe piata romaneasca este unul pregnant, cred ca putem afirma ca traversam o normala corectie a unei perioade de crestere. O corectie declansata de "bajbaiala” guvernamentala din ultimele luni care a blocat orice sansa de a previziona evolutia pe termen scurt a economiei romanesti. Un motiv bun de marcare de profit. Sigur, daca "bajbaiala” se transforma intr-un mod de guvernare corectia se poate transforma intr-un adevarat trend de scadere.

Autor: Alin Brendea
inchide