Editoriale

Informatii piata

Scaderea SIF-urilor: Oportunitate de investire sau de dezinvestire?

Ultimele doua luni au adus o scadere de 10% pentru BET-FI, in conditiile in care titlurile Fondul Proprietatea (ce au o pondere de 31,89% in indice) au pus frana scaderii printr-o evolutie laterala. De ce sunt penalizate actiunile SIF de catre investitori si de ce se migreaza catre companiile din domeniul energetic? De ce au ajuns SIF-urile sa fie tranzactionate cu discounturi de peste 60% din activul net si care ar putea fi imboldul capabil sa restabileasca echilibrul?

Dupa un start bun pentru 2014, actiunile SIF-urilor se aflau intr-o context favorabil, investitorii asteptand decizia ASF prin care SIF-urile sa poata cumpara actiuni intre ele. Daca ne uitam la preturile dinainte de a fi anuntata decizia ASF si la preturile din momentul de fata este limpede ca decizia nu a avut efectul scontat. Achizitiile facute de SIF-uri nu au fost capabile sa diminueze socul unor propuneri de dividend ce au surprins investitorii, tranzactiile fiind realizate cu precadere pe piata DEAL.

Teoretic, faptul ca o companie nu se decapitalizeaza ar trebui sa reprezinte un factor pozitiv. Insa, acolo unde increderea investitorilor este fracturata, faptul ca profitul ramane la dispozitia conducerii societatii este puternic depunctata prin prisma evolutie cotatiei actiunilor SIF3. Situatia SIF Transilvania este un bun exemplu in acest sens: dupa doi ani consecutivi in care vanzarile unor active de calitate din portofoliu au determinat realizarea unor profituri insemnate si a caror rata de distributie a tins spre 100%, se astepta ca si anul acesta, vanzarea masiva de active din anul precedent sa determine acordarea unui dividend cu randament de peste 20%. Doar ca scaderea ponderii activelor lichide din portofoliu a fost un argument suficient pentru Consiliul de Supraveghere al SIF3, astfel ca acestia au propus capitalizarea profitului si majorarea capitalului social. Reactia a fost una de profunda dezamagire, investitorii taxand pretul actiunilor SIF3 cu peste 20% de la momentul propunerii de repartizare a profitului pe 2013.


grafic BET-FI pe 6 luni                                                                                                                                   sursa: Prime Analyzer
   
Nu doar pretul actiunilor SIF Transilvania a fost afectat de faptul ca nu se vor acorda dividende din profitul pe anul trecut. Oarecum predictabil, administratorii SIF Banat-Crisana au propus ca profitul din anul precedent sa fie incorporat la alte rezerve (asa cum a facut si anul trecut). Chiar daca nu a mai fost o surpriza la fel de mare, pretul actiunii SIF Banat-Crisana s-a corectat ca si cum investitorii ar fi fost surprinsi de aceasta propunere.

SIF Muntenia – dupa ce a iesit din actionariat grupul de investitori ce a incercat sa preia conducerea SIF4, acestia fiind adeptii repartizarii unei cote cat mai mare din profit sub forma de dividend (conform deciziilor din 2012 si 2013), pretul titlurilor SIF4 s-a corectat cu aproape 20%.

Schimbarea de perceptie a investitorilor asupra actiunilor SIF a afectat si titurile SIF Moldova cu aproape 15%, in timp ce actunile SIF Oltenia aproape ca nu au fost afectate.

In concluzie, dezechilibrul creat in ultimele doua luni este sau nu o oportunitate? Schimbarea de perceptie a investiorilor asupra actiunilor SIF, mutarea evidenta a interesului pe sectorul energetic si amenintarea unor corectii pe piata americana vor inhiba in continuare investitorii? Cred ca daca pe termen scurt, raspunsul poate fi polivalent, pentru termen mediu si lung se va corecta discrepanta dintre capitalizare si situatia fundamentala a fiecarui SIF.

Simion Tihon
Broker
11 aprilie 2014


Autor: Simion Tihon
inchide