Editoriale

Informatii piata

Scurt bilant la sase luni

Dupa o jumatate de an, in care a predominat un sentiment de piata optimist, tragem linie si constatam cum Bursa de la Bucuresti, in ansamblul ei bine corelata cu miscarile pietelor de capital internationale, a avut o evolutie contradictorie. In Statele Unite, Dow Jones si S&P au depasit nivelurile din 2007 si au ajuns la valori maxime istorice. Si in Germania, actiunile au recuperat scaderile de dupa 2008. In tot acest timp, la BVB am remarcat in primul trimestru o unda de speranta, pentru ca in cel de-al doilea sa vedem din nou apatia instalandu-se.




BET-XT a reusit performanta de a inregistra un minus de 0,81% dupa sase luni, in conditiile acestui context international favorabil. Sigur, aici ar trebui sa avem in vedere si dividendele si sa ajustam valoarea indicelui. Insa pana la acest calcul, BET-XT ramane un indice care a subperformat in raport cu pietele internationale, piete ce pana nu demult reprezentau un punct de plecare si a caror evolutie era in general preluata si exagerata si de piata noastra.

Avem perioade scurte de corelare, insa pe termen mediu piata noastra s-a decuplat de bursele straine. Argument suficent pentru a concluziona ca investitorii nu vad deocamdata un potetial fezabil in piata noastra de capital. Neincrederea duce la neincredere. Volumele mici tin departe investitorii mari, astfel ca ne aflam intr-un carusel ce pare fara iesire. Acum, mai toate sperantele se pun in listarile statului. Sunt necesare. Atat bursa, cat si economia in sine au nevoie de aceste listari. Vor ajuta, dar nu sunt singurul act necesar cresterii lichiditatii.

In tabelul de mai sus este evident faptul ca am ramas in urma. Bursele au crescut, aurul – ca activ de refugiu in cazul temerilor ridicate- a scazut, iar piata noastra a stagnat. Printre explicatiile lichiditatii slabe si ale evolutiei laterale este si concentrarea pachetelor de actiuni in portofoliile catorva investitori mari, putini la numar, aspect ce in cazul SIF-urilor deriva din ridicarea pragului de detinere la 5%.

Economiile au inceput sa dea semne de redresare. In cel mai pesimist scenariu si tot nu cred ca piata noastra poate ramane una neafectata de revenirile pietelor internationale. Avem inca de recuperat, iar in asteptarea confirmarii unor cresteri, s-ar putea sa pierdem din vedere multe oportunitati. Este oare exagerat sa ne gandim ca in partea a doua a anului, vom vedea o reactie intarziata si la BVB?

Simion Tihon
Broker
12 iulie 2013


Autor: Simion Tihon
inchide