In aceasta primavara bursa autohtona a marcat un adevarat “exod prin desert”. Am avut sedinte de tranzactionare cu volume ridicol de mici, tranzactii si volatilitatea scazuta. Zile intregi lipseau tranzactii importante, iar piata in ansamblul sau parea decuplata de orice legatura cu lumea exterioara.
Acest “autism bursier” era greu explicabil. Toate elementele pozitive pe care mizau scenariile optimiste pentru anul curent erau sau se realizau, dar piata ramanea inerta. Fie ca ne uitam spre randamentele minime ale dobanzilor atinse pe piata monetara, fie ca vorbeam despre cresterea economica substantiala a economiei romanesti, fie ca aveam confirmarea unor randamente exceptionale ale dividendelor distribuite de catre emitentii listati, gaseam doar confirmari ale acelor ipoteze care pledau pentru o piata bursiera “verde” si dinamica.
In schimb, aveam o piata care scadea 10% si unde volumele de tranzactionare frizau, uneori, absurdul. Parca pe nesimtite peisajul bursier s-a schimbat radical. Odata intrati in sezonul datelor de inregistrare pentru distributia de dividende piata s-a activat. Au aparut cumparatori care au cautat acest beneficiu, iar cei care vindeau au inceput sa irige cu ordine de cumparare si ceilalti emitenti.
Rezultatul acestui proces il vedeti in graficul de mai jos unde se observa ca in circa 2 saptamani am avut un salt de aproape 10%.
Sursa: ArenaXT
De ce acest salt? In fond, in acesta perioada nu am avut date economice noi, nu gasim nimic extrem de pozitiv care sa potenteze o astfel de evolutie. Vorbim aici de spre efectul pe care il resimte o piata financiare care reuseste sa capteze increderea investitorilor.
Increderea pe pietele financiare este un mecanism cu efecte puternice si care se transmite rapid si semnificativ in evolutia cursurilor de tranzactionare. Vorbim de increderea in faptul ca a intra in piata este o actiune buna. In astfel de momente tendinta pietei se schimba brusc si rezistentele garficelor de tranzactionare sunt sparte cu usurinta.
Increderea este cea care inclina balanta nehotaritilor spre a actiona si a nu mai astepta. Pe piata romaneasca, din pacate, increderea apare nu atunci cand datele economice pozitive, cotatiile scazute sau mediul economic general pledeaza pentru a fi increzator, ci atunci cand trendul ascendent al pietei confirma aceste rationamente.
Ca atare cea mai buna strategie pentru investitori, confirmata si de aceasta data, este sa cumpere in perioadele de acalmie ale pietei si sa vanda atunci cand termometrul pietei se inroseste.
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
10 iunie 2016
Autor: Alin Brendea