Mai avem putin peste doua luni din acest an, iar indicii bursieri par nehotarati. In ultimele doua luni, BET, BET Plus, BET-FI si BET-XT au pendulat intre tertoriul pozitiv si cel negativ la nivelul acestui an. In momentul de fata, premisele par a fi sceptice. FED tine pietele bursiere sub spaima cresterii dobanzii, evolutia economiei chineze este o amenitare care determina o aversiune tot mai mare pentru instrumentele financiare mai riscante (actiunile), acesti factori contribuind la o migrare a capitalului catre zone mai confortabile (bonduri si alte instrumente cu venit fix).
Avem deja vreo trei luni de zile de cand piata locala a intrat in hibernare. Desi bursele internationale au beneficiat de o volatilitate ridicata in urma cresterii temerilor, la noi, nu se intampla nimic. Ne corelam cu alte piete doar atunci cand apar derapaje mai mari (exemplu: scaderile din 24 august, cand Dow Jones scadea la un moment dat cu peste 1000 de puncte). Volume din ce in ce mai mici, preturile ramase intr-un range ingust (din pacate intr-o zona de minime la nivelul acestui an) sunt cele doua caracteristici ce definesc aceasta piata inerta.
Sa fie acesta un moment de reset, iar dupa ce in ultimii trei ani indicii bursieri au inregistrat cresteri destul de mari, sa avem acum o corectie? Este un scenariu plauzibil, dar nu unul care sa dea castig de cauza spaimei din ziarele cu profil economic. Chiar daca pretul petrolului si cel al altor materii prime este un subiect ce sta la baza teoriilor privind o noua criza si chiar daca economia Chinei creste intr-un ritm mai slab, nu cred ca suntem in fata unui scenariu apocaliptic, asa cum deseori ne este prezentat.
Nu avem o intriga clara deocamdata, un dezechilibru puternic ce ar putea fi corectat doar printr-o noua criza. Avem insa un moment de cumpana, un moment in care bancile centrale dau un examen in privinta eficientei injectiilor monetare. Ca atare, este normal sa traversam momente incerte si care sa puna sub semnul intrebarii continuarea cresterii economice pe plan international, respectiv momentul in care economia Romaniei va accelera.
Intr-un astfel de tablou, piata bursiera romaneasca cred ca se afla mai degraba intr-un popas, intr-un moment de respiro care ar putea chiar sa se incheie printr-o intrerupere a seriei de cresteri a indicilor bursieri. Aceasta evolutie laterala creeaza un mediu propice de sustinere a deciziei de amanare a investitiei si chiar si a dezinvestitiei, invartindu-ne astfel intr-un cerc vicios, cu volume derizorii. Dar este asta prima data cand se intalmpla sa avem o piata amortita?
Mai de fiecare data in ultimii ani, dupa perioadele de 3-4 luni de incoerenta, actiunile au crescut, pe de o parte pentru ca “dezastrul” anuntat nu a mai venit si pe de alta parte datorita acomodarii cu noul context, avand ca exemplu situatia din Ucraina – un subiect inca nedecis si chiar situatia din Grecia unde rezolvarea nu a schimbat datele problemei. In concluzie, sa fim precauti este o conditie absolut necesara in urmatoarea perioada, dar fara o omite faptul ca o acomodarea de care spuneam mai sus va reaminti marilor detinatori de capital faptul ca avem companii pe piata ale caror actiuni sunt ieftine din punct de vedere fundamental.
Simion Tihon
Broker
16 octombrie 2015
Autor: Simion Tihon