O cunoscuta expresie folosita pe piata bursiera americana ne invita la prudenta pe perioada verii. "Sell in May and go away” se bazeaza pe statistica multianuala, ce indica o subperformare a indicilor bursieri pe parcursul anotimpului cald.
Explicatiile obiective tin de dinamica anului bursier, diferita de cea a anului calendaristic. Odata depasite datele de inregistrare pentru acordarea de dividende, traditional stabilite in a doua parte a primaverii, investitorii cu apetit de risc semnificativ pierd o parte din interesul pe termen scurt fata de investitia bursiera. In plus, exista temerea ca perioada estivala, traditionala a vacantelor, lasa mai putin loc pentru interesul fata de activitati economice.
Se va aplica acest scenariu in aceasta vara? Merita sa devenim mai prudenti in urmatoarea perioada, mai lichizi si cu riscuri mai putin asumate in ringul bursier? Cred ca este o intrebare caruia nu doar statistica ii poate oferi un raspuns.
Ultimele scaderi semnficative pe piata locala (consider ca pot fi catalogate cele care se apropie de 20% fata de maximul anterior) au avut loc la jumatatea anului 2022. De atunci, piata a urcat, daca luam in calcul si dividendele acordate, cu peste 70%. Este o crestere mare, iar din acest punct de vedere dorinta de prudenta este absolut justificata.
Batalia principala pentru continuarea trendului ascendent se va da pe frontul inflatiei. Sa nu uitam ca inflatia este o boala a economiei, iar unei economii bolnave ar trebui sa ii fie greu sa sustina o Bursa ascendenta. Avem sau nu leac pentru inflatie este intrebarea acestui an. Am facut anumiti pasi pozitivi, insa ultimele date macroeconomice indica o incetinire a progresului. Daca inflatia este domolita, economia va fi sustinuta de ieftinirea capitalului indispensabil cresterii economice, iar asta va fi cu siguranta captat de burse, ajutand la prezervarea sentimentului pozitiv. Pietele se asteapta, in prezent, la acest scenariu. O infirmare a lui ar fi, cu siguranta, o piatra de moara ce ar curba brutal trendul ascendent din ultimele trimestre.
In ultimele luni pietele bursiere s-au hranit cu ipoteza ca recesiunea economica poate fi evitata, desi lupta cu inflatia produce, traditional, daune economice inevitabile. Daca acesta ipoteza, care deocamdata pare a avea statut de scenariu economic principal, este una ce se demonstreaza adevarata, vom avea nu doar crestere economica ci foarte probabil, cel putin pe termen scurt, o continuare a trendului ascendent.
O alta batalie importanta pentru piata bursiera este cea electorala. Chiar daca ea tinde sa aiba influente mai ales pe termen mediu si lung, proximitatea alegerilor va transforma anul curent intr-unul mult mai volatil. Componenta viitoarelor masinarii politice, programele de guvernare declarate, dar mai ales cele ce vor fi puse in practica vor transmite unde seisemice spre economie cu impact intr-o volatilitate mai mare pe pietele bursiere. In general perioada electorala este lipsita de evenimente negative, sau chiar daca apar, lumina pusa pe ele este cosmetizata. Insa, inevitabil, creste semnificativ incertitudinea asupra politicilor economice viitoare. Iar incertitudine inseamna risc mai mare, deci sanse in crestere de corectii bursiere.
O alta batalie cu impact asupra pietelor in 2024 este una (unele) ce se desfasoara la propriu. Conflictul din apropierea granitelor Romaniei (si nu doar el) poate oricand genera miscari de amploare pe pietele bursiere. Daca planul economic devine secundar si planul militar domina realitatea zilnica, cu siguranta bursele nu se vor simti foarte bine. Combinatia alegeri politice si conflict militar este nu doar ceva greu de modelat si de estimat in termeni de scenarii economice si este si ceva inedit, pentru vremurile noastre. Un conflict militar care s-ar extinde ar reprezenta principala amenintare pentru trendul bursier ascendent pe care il traversam de ceva timp.
Se pare ca prudenta incepe sa fie un ingredient tot mai important pentru strategiile de investitii. Prudenta inseamna lucruri diferite pentru investitori diferiti. Atitudine prudenta poate insemna, de la caz la caz, sa cumperi actiuni ale marilor companii – lideri sectoriali, actiuni cu poveste buna de crestere chiar si in conditii de activitate economica in scadere – bunuri de stricta utilitate sau actiuni care ofera un cash-flow actionarilor – politica de dividend clar asumata si cu distributii semnificative.
In cautare de riscuri mai scazute tintiti spre sectoare stabile, mai putin influentate de ciclicitatea economica: energie, utilitati, bunuri de larg consum. Un plus semnificativ pentru constructia portofoliilor investitionale il reprezinta, in prezent, piata secundara a titlurilor de stat listate la BVB. Existenta unor instrumente in care te poti refugia si obtine randamente decente, in vremuri de incertitudine bursiera poate fi folosita cu certe efecte benefice pentru politica de investii.
Sentimentul de piata se poate schimba foarte repede. Noua clasa de investitori care sunt obisnuiti mai mult cu trenduri de crestere s-ar putea transforma intr-o piatra de moara in momentele de stres bursier. Ca atare a fi pregatit pentru orice scenariu este un sfat care devine acum actual. Actualizarea profilului de risc si o flexibilitate mai buna a modului de gestiune a portofoliului cu siguranta vor fi de ajutor.
Riscurile nasc oportunitati. Eliminarea greselilor importante prezerva capital si ofera un sentiment de piata favorabil gasirii si fructificarii oportunitatilor pe care, cei cu experinta mai mare o pot confirma, piata le naste in mod continuu.
Autor: Alin Brendea