Editoriale

Informatii piata

Sell in May and go away

Bursa americana - cea care pe buna dreptate este considerata bursa fanion a planetei - ne ofera vorbe de duh care sintetizeaza o experienta bursiera pe care cu certitudine nu o putem ignora. In cei peste 200 de ani de existenta, piata bursiera americana a experimentat o diversitate fara precedent de formule, strategii sau politici investitionale, astfel incat sentintele enuntate devin cu adevarat credibile.

Una dintre aceste zicale este cea din titlu si ea ne ofera una dintre strategiile castigatoare pe bursa. Suntem indemnati sa vindem in luna mai si sa stam deoparte o perioada de timp (de principiu orizontul de asteptare este pana la inceputul toamnei). Logica acestui tip de actiune se bazeaza pe scaderea interesului pentru investitiile bursiere, in aceasta perioada, datorata intrarii in perioada ex-dividend, dar in acelasi timp, si a traversarii perioadei estivale ce determina un apetit investitional mai mic pe perioada verii, datorat traditionalei perioade de concedii.

Ca atare, aceasta strategie este validata de intrarea, incepand cu luna mai, pietei bursiere pe un trend descendent pe parcursul verii. Pe bursa romaneasca trebuie sa remarcam ca luna mai este luna in care trecerea majoritatii emitentilor in perioade ex-dividend determina un factor suplimentar de corectie a indicilor bursieri. Este interesant sa vedem situatia din ultimii patru prin prisma evolutiei indicelui BET-XT (considerat cel mai reprezentativ) in luna mai:

2010 -19,67%
2011 -7,82%
2012 -15,55%
2013 +1,65%


Incepand cu 2010 cine vindea la inceputul lunii, cu siguranta facea un lucru inspirat: isi putea recupera actiunile la finalul lunii la preturi semnificativ mai mici.

In acest an regula nu s-a mai aplicat, indicii BVB reusind sa creasca chiar si in detrimentul scaderilor datorate trecerii datelor pentru acordarea de dividende. O astfel de evolutie nu am mai inregistrat din 2009, atunci cand piata revenea din minimele atinse dupa caderile monumentale din perioada 2008-2009.

Cred ca putem considera aceasta evolutie ca un semn ca anul 2013 are potentialul de a fi o borna pentru piata romaneasca. Poate fi semnalul ca piata este suficient de ieftina iar mediul economic national si international suficient de atractiv pentru ca piata bursiera sa suscite din nou interes.

Evolutia bursei romanesti trebuie vazuta si in contextul in care situatia economica interna pare sa fie acum stabila (recunoastere pe care si Comisia Europeana a furnizat-o in aceasta saptamana recomandand scoaterea Romaniei din procedura de deficit excesiv) la nivel macro, iar pe plan european se mareste partida celor care cer ca austeritatea sa fie dublata de masuri de stimulare a cresterii economice pe modelul (de succes …deomcamdata) economiei americane si nipone.

Cresterea bursei romanesti in luna mai este un motiv de optimism care ar trebui sa ofere un argument suplimentar pentru cei nemultumiti de randamentele monetare si cauta, asumandu-si riscurile aferente, randamente superioare.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
31 mai 2013


Autor: Alin Brendea
inchide