Editoriale

Informatii piata

Sentimentul de piata sau ce lipseste bursei romanesti


Dupa primele 6 saptamani din anul curent bursa romaneasca a urcat cu peste 7% (calcul efectuat prin intermediul BET-XT). Este mult sau putin? Avem un raspuns relativ. Este mult daca am compara cu dobanzile bonificate la depozite, a caror dobanda anuala este asemanatoare cresterii bursei realizata in mai putin de o luna si jumatate. Este putin daca ne raportam la sperantele multor investitori legate de listarea Fondului Proprietatea in contextul unui an 2010 dezamagitor care a produs o lunga perioada de stagnare a bursei romanesti si a determinat un ecart major fata de evolutiile pietelor internationale.

Cu siguranta exista in acest moment un grad mai mare de scepticism privind efectele pozitive ale aparitiei la cota BVB a celui mai mare emitent al ultimilor ani - FP. Se spera ca lichiditatea foarte buna din prima saptamana de dupa listare sa se mentina si totodata sa asistam la un efect de contagiune pozitiva si pentru ceilalti emitenti importanti listati. Iar evolutia ultimelor sedinte cu momente de lichiditate modeste a marit tabara celor pesimisti.

Se simte ca ceva lipseste pietei autohtone desi exista certe premize pozitive pentru evolutii ascendente (nu doar la nivelul cotatiilor). Avem evolutii mai mult decat incurajatoare pe pietele externe, un climat intern in usoara imbunatatire, o economie care pare ca se stabilizeaza si prezumtia unui nou acord cu FMI. Sunt fapte care impreuna cu listarea FP ar fi putut determina mai mult entuziasm in piata tradus intr-o dinamica mai buna a tranzactiilor.

Din pacate argumentele de mai sus raman teoretice atata timp cat ele nu produc efecte la nivelul actiunii investitorilor. Ori se pare ca dupa trei ani de evolutii bursiere nefavorabile sentimentul de piata ramane negativ chiar si in prezenta unor argumente rationale pozitive.

Sentimentul de piata se schimba in functie de tipul investitorilor. Pentru cei institutionali elementele rationale sunt, in general, suficiente pentru a-si regandi pozitia fata de o anumita piata. Pentru cei de retail, in special pe o piata emergenta, este nevoie de cresteri ale pietei pentru ca atitudinea lor sa devina optimista. De cresteri substantiale si care sa se intinda pe o perioada semnificativa. De aici rezulta un paradox in care si piata romaneasca este antrenata: fara cresteri nu vin cresteri.

Ca atare speranta ramane ca si de alte ori (explicabil pentru piete mici, de frontiera cum este piata romaneasca) in investitorii institutionali care atrasi de discounturile semnificative ale titlurilor romanesti ar putea decide ca a venit vremea de a fi din nou mai prezenti pe piata romaneasca. Fara o actiune consistenta din partea acestora sentimentul de piata se va mentine mai degraba pesimist, defetist si nu va crea un mediu favorabil investitiilor.

Cand vom vedea investitori institutionali activi pe piata romaneasca? E greu de spus, insa avem o masura a acestei prezente. Si anume o lichiditate zilnica de circa 10 milioane EURO, inregistrata pe o perioada mai lunga de timp ar semnaliza aceasta prezenta. Prezenta care va pozitiva toti actori pietei ce inca privesc si in prezent cu neincredere asumarea de riscuri.

Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
11 februarie 2011


Autor: Alin Brendea
inchide