Editoriale

Informatii piata

Sentimentul economic sau cum "traducem" evolutiile economiei

Date, statistici, cifre... citim zilnic diverse informatii cu caracter economic. PIB, somaj, inflatie, dobanda, crestere economica sunt termeni deja "populari" pe care fiecare cetatean ii aude si fata de care reactioneaza intr-un fel sau altul. Toate aceste variabile economice au darul sa arate starea economica in care ne aflam, insa mai important incearca sa ne sugereze la ce ne putem astepta in viitor: bunastare sau saracie, dezvoltare sau involutie, reforma sau stagnare...

Toate aceste lucruri modeleaza decisiv mediul economic in care isi desfasoara activitatea agentii economici, fie ei persoane juridice sau fizice. Insa, analiza lor are un profund caracter subiectiv. El se bazeaza pe sentimentul economic al fiecaruia sau altcumva spus “cheia” in care fiecare citeste informatiile economice.

In ultimii ani, aceasta cheie a fost una cert pesimista, negativa. Cei care “scrutau” orizontul in cautarea unor astfel de date o faceau, cu proponderenta, pentru a calcula daca si cat mai trebuie sa se ajusteze: de la firme care incercau sa isi conserve activitatea de baza pana la individ care dorea sa afle ce buget de cheltuieli poate fi sustenabil in viitor.

In prima jumatate a anului curent cred ca am asistat la o schimbare fundamentala care inca nu este constientizata pe deplin in economia romaneasca. Am traversat un asa numit punct de inflexiune, adica o tendinta descendenta s-a transformat intr-un ascendenta. Vorbesc despre sentimentul economic, despre apetitul de a investi, in definitiv, de a munci al fiecaruia. Treptat, tendinta defensiva, dorinta de conservare a fost inlocuita cu o atitudine (chiar daca inca foarte moderata) ofensiva caracterizata de dorinta de a cauta oportunitati, de risca, de a reintra in circuitul economic al crearii de plus-valoare.

Se cauta din nou randamentul, iar prima intrebare nu mai este despre riscuri! Este o schimbare fundamentala care arata ca economia romaneasca incepe sa beneficieze din nou de principalul motor de crestere: increderea agentilor economici. Acest sentiment a fost schimbat de mai multe elemente, dintre care cele mai importante, cu siguranta, sunt perioada lunga de ajustare economica (in ultimii 5 ani a fost principala tendinta in economie) si scaderea randamentelor monetare. Disconfortul remunerarii capitalului naste dorinta de a risca, in cautarea unor randamente mai bune.

Cei care percep primii aceasta schimbare au de castigat avantajul primei miscari. A lasa frana si a accelera, atunci cand e momentul, cu siguranta te va propulsa in competitia economica in care cu totii suntem prinsi (fie ca o consimtim sau nu…). Merita ca atare sa facem o mica analiza de finante personale pentru a studia structura activelor detinute, a pasivelor (datoriilor) asumate, pentru a adapta universul economic personal la noua realitate economica.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
5 iunie 2014


Autor: Alin Brendea
inchide