2013 a adus un eveniment oarecum neasteptat. Cea mai importanta bursa a planetei a atins (calculat prin prisma celui mai cunoscut indice bursier - Dow Jones) nivelul maxim istoric. Cu alte cuvinte bursa americana - barometru mai mult decat recunoscut al economiei americane si prin extensie al celei mondiale - indica ca economia americana se afla in cea mai buna forma, mai corect spus se va afla intr-un interval de 6-12 luni fata de acest moment.
Pentru Romania pare aceasta ipoteza economica, atat de optimista, una verosimila? La prima vedere mai degraba nu. Cu o economie care incearca atat de timid sa revina la crestere economica, cu o piata a muncii departe de a fi prospera, cu o piata bancara care dupa 4 ani de criza incepe sa se restructureze cu adevarat, cu arierate guvernamentale si vesnice reforme legislative, cu strategii grabnic croite si niciodata implementate, Romania pare inca departe de a vedea drumul spre revenire economica sustenabila. Din mediul de afaceri din Romania razbate un pesimism ce nu mai este mascat, in timp ce la nivelul cetateanului obisnuit apare o adaptare la “conditia economica de criza”.
Si atunci optimismul american sa fie unul localizat intr-o economie globalizata sau poate o iluzie? Probabil ca nu. Anul 2008 nu este asa de departe pentru a fi uitat una dintre lectiile economice de capatai ale noii perioade capitaliste romanesti. Atunci cand bursele mari ale planetei incepeau sa se clatine, iar bursa autohtona scadea “fara explicatie” societatea romaneasca era extrem de increzatoare. Cresterea inertiala a economiei bazata pe fluxurile masive de capital din perioada 2006-2007 parea ca este o crestere sustenabila. Spre exemplu maximul de tranzactionare pe piata imobiliara romaneasca (cea care a stat la baza crizei americane) a fost stabilit in statistici ca fiind atins in mai 2008, lucru aproape firesc daca ne gandim ca scena politica romaneasca linistea electoratul cu imunizarea noastra in fata crizei financiare americane.
Optimismul irational si iresponsabil din 2008 reprezinta o lectie economica cu adevarat valoroasa. Fiind cu un pas (de fapt cu mai multi) in spatele crizei economice am ajuns in situatia de a lua masuri economice anticriza ramase pana in prezent ca un reper pe plan european. Scaderea veniturilor bugetare cu 25% dublata de o crestere substantiala a taxelor, in special TVA a fost medicamentul pe care electoratul roman l-a primit in 2010 la pachet cu lipsa de actiune si de realism din 2008.
In prezent, a ignora evolutiile economice globale este un lux pe care nu ni-l mai permitem. Pesimismul in care suntem cufundati este o bariera eficienta pentru orice informatie pozitiva. Insa, economia romaneasca este extrem de senzitiva la apetitul de risc al marilor investitori institutionali. Schimbarea perceptiei acestora fata de Romania, determinata de schimbarea apetitului fata de risc la nivel global, poate determina o schimbare radicala a peisajului economic romanesc. Pretul activelor romanesti ar putea cunoaste un salt ce cu siguranta ar readuce confidenta si in randul investitorilor autohtoni.
Daca bursele continua sa fie barometre economice ar fi bine sa devenim mai atenti la evolutiile economice. Ar fi util sa renuntam la apatia care tinde sa cuprinda in perioade de criza atat indivizii cat si companiile si sa cautam oportunitatile unor piete in criza. Daca criza economica este cea care micsoreaza distantele dintre indivizi sau companii tot ea reaseaza ierarhile economice in functie de abilitatea fiecaruia de a invata din experienta pe care tocmai a experimentat-o.
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
22 martie 2013
Autor: Alin Brendea