Criza economica a subliniat caracterul eminamente politic al Uniunii Europene. O constructie politica inchegata din experienta dezastruoasa a unei Europe sfasiate de razboi, Uniunea Europeana si-a indeplinit pana acum cu brio rolul politic. Treptat insa, pe masura ce aspectele economice domina viata cotidiana, Uniunea Europeana pare sa fie caracterizata de o lipsa de eficienta care se cronicizeaza.
Modul in care liderii UE au reactionat in plan economic indica o lentoare si o indecizie greu justificabile si cu urmari nefaste pentru economiile europene. Mereu cu un pas inapoia crizei, masurile luate par mai degraba dictate de catre pietele financiare decat ca fiind parte dintr-un program economic inchegat si care urmareste pasi clari pentru relansarea economica.
Ultimul exemplu - politica monetara a zonei euro pare sa copieze, dupa ce pietele cerusera de mai mult timp acest lucru, exemple din economii mai avansate in lupta cu criza economica. Dupa ce SUA a impus modelul economic al banilor extrem de ieftini, a venit randul Japoniei sa surprinda cu o politica monetara agresiva. Acum pare ca avantul banilor ieftini a lovit, in cele din urma, si Uniunea Europeana. Declaratiile din aceasta saptamana ale BCE si BNR vin sa confirme ca intram intr-o noua zona de reducere a dobanzilor in incercarea de resuscitare a unei economii care nu reuseste sa gaseasca drumul spre crestere sustenabila.
Solutia universala a banilor ieftini va functiona in zona economica europeana? Ramane de vazut, ea fiind in genere o solutie de avarie care asuma riscuri majore pentru orice economie, incepand cu cel inflationist.
Pentru investitorii pe bursa ceea ce conteaza este ca un astfel de trend al politicii monetare pare sa asigure cresteri semnificative ale burselor. Piata americana - prima care a beneficiat de medicamentul monetar - a atins noi maxime istorice si se afla in continuare intr-o forma foarte buna. Piata bursiera japoneza conduce clasementul celor mai mari cresteri din 2013, dar si din ultimul an.
Invazia banilor ieftini actioneaza direct asupra apetitului de risc. Disconfortul de a fi recompensat cu sume minuscule pentru banii detinuti produce o mutatie catre active mai riscante, dar cu sanse mai mari de a oferi randamente multumitoare. Ca atare, pietele de actiuni, care ofera astfel de active, beneficiaza de afluxuri de capital care genereaza evolutii pozitive pe termen scurt si mediu.
In acest sens este mai mult decat interesant de observat diferenta dintre evolutia pietei bursiere japoneze si a celei germane (teoretic cea mai performanta piata europeana) in ultimele 6 luni:
NIKKEI vs DAX - 6 luni
Sursa: www.ktd.ro
Cresterea suplimentara cu aproape 50% pentru piata japoneza poate fi pusa pe seama schimbarii majore a politicii monetare de catre Banca Centrala a Japoniei, care a impulsionat apetitul de risc pe aceasta piata si care a oferit sperante pentru o relansare a economiei nipone.
Ca atare modificarea politicii monetare europene poate fi o oportunitate pentru investitori care cu siguranta nu poate fi ignorata in acest moment si in acest context.
Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
3 mai 2013
Autor: Alin Brendea