Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Strategia de tip Crestere
Strategia de tip Crestere

Bursa de Valori este locul unde gasim cele mai multe exemple de companii care au crescut fulminant, castigand cote de piata majoritare in sectoarele economice in care actioneaza si inregistrand venituri explozive. Fie ca ne uitam la sectoarele de tehnologie, de servicii sau in multe alte zone economice, descoperim numeroase exemple de companii care au gasit pe Bursa capital pentru o dezvoltare accelerata. De la colosii globali de genul Microsoft, Amazon, Tesla pana la companiile locale Banca Transilvania sau Med Life, investitia in actiunile companiilor de crestere au fost si sunt povestile cele mai sonore ale pietei bursiere si cele care atrag cel mai mult noii investitori.

Cui se adreseaza o astfel de strategie?

Companiile de crestere sunt in esenta firme care au idei, inovatii, viziuni de dezvoltare diferite de majoritatea actorilor economici din sectoarele lor de activitate. Propun solutii, pentru care cer pietei capital nou, prin care sa creasca mai repede, sa castige cote de piata mai mari si in final sa inregistreze venituri semnificative care sa se transforme intr-o viitoare profitabilitate exceptionala. Cu siguranta nu toate vor putea pune in practica planurile de afaceri sau estimarile initiale. Pentru a creste, in termeni de venituri, mai rapid decat piata (caracteristica esentiala a acestui tip de emitent) vor trebui sa isi asume diverse riscuri. Mai mult sau mai putin mitigabile. In orice caz, cei care investesc in astfel de actiuni vor trebui sa aiba un profil de risc mai ridicat, pentru ca este de asteptat ca evolutia bursiera a acestor companii sa aiba o volatilitate (fluctuatii ale cotatiilor) semnificativ peste media pietei.

In al doilea rand, cei care vor sa investeasca urmand o astfel de strategie ar trebui sa poata intelege raportarile financiare si planurile de afaceri propuse. Este nevoie de un bagaj de cunostiinte economice semnificativ pentru a putea decide daca o propunere economica este realista si realizabila in parametrii propusi. Toate planurile de afaceri arata initial bine, ofera proiectii optimiste, insa nu toate vor livra ceea ce promit. De aceea, acest gen de strategie de investitii necesita expertiza.

Nu in ultimul rand, capitalul detinut de investitori trebuie sa fie un capital pe termen lung. Planurile economice au nevoie de ani de zile pentru a fi realizate, iar aceasta strategie se axeaza pe captarea rezultatului economic al unor intreprinderi inovative care vor crea multa plus-valoare intr-un orizont de timp indelungat. Ca atare, nevoia de a avea suficient timp la dispozitie devine ingredient principal pentru succesul acestei strategii.



Strategie de Crestere.pdf
inchide