Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Strategie minime-maxime ultimul an
Piata bursiera functioneaza in cicluri de crestere si de scadere. Aprecierile si corectiile, pe o perioada suficient de lunga de timp, formeaza intotdeauna un trend bursier crescator, dovada fiind inclusiv evolutiile din acest an, cand pietele bursiere au stabilit noi maxime istorice.

Insa numerosi investitori incearca sa optimizeze trendul bursei. Ei vor incerca sa vanda companiile care au inregistrat deja cresteri prelungite si sa reintre pe emitentii care au inregistrat corectii ale cotatiilor si care, astfel, au sanse crescute sa fi reintrat in zona preturilor atractive. Cum ai putea face acest lucru in modul cel mai simplu? Cu o strategie de investitii care urmareste semnalele oferite de apropierea cursului de minimele sau maximele ultimului an.

Ce propune aceasta strategie

O metoda extrem de simpla, insa cu o fiabilitate demonstrata in timp, pentru a alege companiile pe care le incluzi intr-un portofoliu, este aceea de a cumpara actiuni aflate la preturile minime din ultimul an si de a le vinde pe cele care in urma unor cresteri semnificative au atins nivelul maxim din ultimul an.

Evident, este o abordare simplista si de aceea ea trebuie aplicata in mod selectiv. Vor fi eliminate societatile care scad pentru ca situatia lor financiara sau perspectivele s-au modificat semnificativ in mod negativ. In acelasi mod, nu trebuie vandute societati care desi ating maxime multianuale, detin vectori de crestere valizi care ar putea duce cotatiile bursiere si mai sus.
Practic, aceasta strategie functioneaza ca un selector extrem de simplu al unor companii eligibile in a produce randamente semnificative peste media pietei in urmatoarea perioada. La polul opus, propune companii care este posibil sa isi fi epuizat mare parte din potentialul de crestere si pe care daca le detii, ar putea fi momentul sa marchezi profitul respectivei investitii.

Cui se adreseaza o astfel de strategie?

Este potrivita pentru investitorii semi-activi asa cum sunt, in realitate, marea majoritate a investitorilor prezenti pe piata bursiera.
Vorbim despre genul de investitori care urmaresc zilnic evolutia cotatiilor bursiere si isi verifica in mod constant valoarea de piata a portofoliului. Nu au timp, instrumente sau poate profilul de risc necesar pentru a fi speculatori, dar nici nu au obiective investitionale pe termen lung. Genul de investitori pentru care un profit de 15-20% inseamna un nivel atractiv de inchidere a investitiei.


Strategie Maxime-Minime.pdf
inchide