Editoriale

Informatii piata

Strategii de tranzactionare - Cum sa nu ratezi actiunile care cresc cel mai mult?

Exista perioade pe bursa in care o actiune sau un grup de actiuni trec printr-o perioada de crestere exceptionala, cu mult peste cresterea celorlalte actiuni. De exemplu la actiunile SIF perioada mai-august 2001, luna aprilie 2002, perioadele iulie - august 2002, aprilie 2003 - iulie 2004, octombrie 2004 - februarie 2005, iunie 2005 - ianuarie 2006, iulie 2006 - ianuarie 2007, martie 2009 - aprilie 2009, iulie 2009 - septembrie 2009, noiembrie 2009 - februarie 2010 au marcat cresteri de cel putin 50% pentru fiecare asemenea perioada.

Sau perioada 2006 - jumatatea lui 2007 pentru actiunile din domeniul gazelor (DAFR, ARAX, COMI) care puteau aduce un randament de 900% sau perioada mai - august 2008 pentru actiunile din domeniul ingrasamintelor (AZO, AMO) cu randamente de 400%.

Cresterea DAFR de sub 0,1 la 1,0 lei/actiune, 2006-2007

Cresterea AZO de la 0,2 la 1,0 lei / actiune, 2008


Bineinteles in afara acestor perioade au existat si perioade de scadere sau perioade de stagnare si realistic vorbind nu pot fi capturate decat portiuni din aceste cresteri. Si totusi capturarea chiar si doar a unei portiuni si numai cu o parte din portofoliu poate mari considerabil randamentul acestui portofoliu, in conditiile in care riscul de scadere pe o piata in crestere este diminuat.

Cum procedam sa nu ratam astfel de perioade?

Din experienta exista cateva conditii care trebuie indeplinite ca o actiune sa urmeze un trend crescator pe o durata de timp mai lunga. De exemplu: trendul general pe bursa trebuie sa fie pozitiv iar trendul pe actiunile din aceeasi domeniu sa fie deasemenea crescator insa cu o viteza mai mare decat restul pietei. Avand indeplinite aceste conditii ramane sa selectam actiunea pe care piata o "vede" cel mai bine chiar daca poate fundamental o alta societate ar avea indicatori mai buni, sau atat actiunea "vedeta" cat si pe cea care fundamental ar avea cel mai mare potential. De exemplu cresterea ARAX si DAFR din perioada 2006-2007 a avut loc pe baza asteptarilor pozitive viitoare si nu pe baza indicatorilor fundamentali care aratau ca aceastea sunt supraevaluate.

In cazul in care nu se indeplinesc aceste conditii, sansele ca societatea sa urmeze un trend de crestere pe termen lung sunt mai mici, adica se vor mari sansele ca de fapt graficul sa urmeze o traiectorie de crestere pana aproape de maximul anterior si apoi sa scada, deci sa nu continue cresterea si peste maximul anterior.

Cand vindem?

Fie cand intreaga piata incepe sa scada, fie cand piata creste dar sectorul in care detinem actiuni scade. In acest al doilea caz, cand tendinta de crestere a pietei se mentine dar actiunile noastre cresc cu o viteza mai mica sau scad, se va cauta un nou sector care performeaza. In primul caz, cand intreaga piata scade, cea mai performanta ?actiune? este cash-ul, cel putin cu jumatate din portofoliu.

In concluzie, intr-o perioada de crestere a bursei merita orientarea cu o parte din portofoliu si pe sectoare care cresc mai mult decat media pentru obtinerea unui randament superior.


Andrei Petrescu
Manager Portofoliu
5 martie 2010


Autor:
inchide