Editoriale

Informatii piata

Succesul Romgaz, dulce-amar pentru investitorii mici

Odata cu aceasta, oferta gigant pentru bursa din Romania, am avut parte si de alte recorduri. Cea mai rapida aprobare de prospect, cea mai scurta perioada de desfasurare a unui IPO, si, daca nu ma insel, primul amendament intr-o oferta publica initiala.

Astazi s-au putut trage primele concluzii ale aceste operatiuni. Inainte de a intra in detalii, vreau sa clarific o nuanta in ceea ce priveste denumirea transelor si incadrarea acestora. Transa mica nu reprezinta neaparat transa investitorilor mici, cum multi au spus in diverse comentarii si declaratii, ci transa in care puteau subscrie persoanele fizice dar si cele juridice (care nu aveau ca obiect de activitate investiile financiare). Transa mare era transa alocata exclusiv invetitorilor insitutionali (banci, fonduri de investitii si alte entitati asemanatoare).

Acum, fiind lamurite aceste aspecte, putem pune in discutie marul discordiei din cadrul acestei operatiuni si anume rata foarte mare de suprasubscriere din transa mica. Dupa cum am spus mai sus, este clar ca in aceasta transa exista posibilitatea aparitiei unor subscrieri destul de mari, dar dimensiunea acestora este cu mult peste asteptarile din piata. In cadrul acestei oferte a fost pastrat mecanismul de alocare folosit in ultimele doua operatiuni de acest fel, cu o mica diferenta, dar foarte importanta, in sensul ca au cumulat transa subscrierilor mici (cele care beneficiau de discount) cu transa subscrierilor mari (care nu beneficiau de discount). Cred ca aceasta compactare este unul dintre motivele care a determinat o alocare extrem de redusa pe transa mica si inevitabil un gust dulce amarui pentru cei care au subscris si au sperat ca acel discount se va observa la nivelul investitiei. Clar, mai sunt si alte cauze, dar care nu tin de criterii tehnice si pe care nu le voi aborda in acest editorial.

Din punct de vedere nominal, lucrurile s-au situat astfel: pe segmentul subscrierilor pana in 10,000 de actiuni, au fost 31,005,527 actiuni subscrise iar pe segmentul de peste 10,000 de actiuni au fost 122,517,635 actiuni subscrise, rezultand o cerere totala pe transa mica de 153,523,162 de actiuni. Numarul final de actiuni si GDR-uri alocate pentru aceasta transa a fost de 11,562,671.

Astfel, la inchiderea acestei operatiuni, pretul stabilit a fost de 30 lei/actiune. Cei care beneficiaza de discount-ul de 5% vor plati 28.5 lei pe actiune, iar cei cu 3% discount 29.1 lei pe actiune. Rata de alocare este de 0.0751979268 (752 actiuni primite pentru 10.000 subscrise).

Trecand peste aspectele tehnice, dar si cele sentimentale, oferta a fost un succes pentru statul roman, cu sanse mari ca celelalte listari din portofoliul Ministerului Economiei sa beneficieze de un suport si un interes si mai crescut. Este evident ca prin bursa de la Bucuresti se pot mobiliza sume destul de mari si poate, in viitor, Ministerul de Finante v-a lua in calcul finantarea prin intermediul bursei. Acest fapt ar determina o crestere atat a rulajului, cat mai ales o atractivitate a acestui segment in randul populatiei, care in felul acesta s-ar apropia cu mai multa incredere de un domeniu pe care nu il cunoaste si de care se teme.

Continuarea listarilor companiilor publice, dar si a intrumentelor de finantare ale statului, pot reprezenta acei catalizatori, care sa determine desprinderea BVB din anonimatul in care se afla si posibilitatea de a deveni un instrument relevant pentru economia Romaniei.

Adrian Barbulescu
Broker
1 noiembrie 2013


Autor: Adrian Barbulescu
inchide