In aceasta saptamana am avut parte, in sfarsit, de stiri pozitive despre mediul economic romanesc. Cu o dinamica buna a exporturilor care a determinat ca in trimestrul doi economia sa revina pe crestere dupa sase trimestre consecutive de scadere avem motive, desi palide, de a incerca un usor optimism.
Transgresand spre piata bursiera ne putem lasa prada unui exercitiu de optimism legat de dezvoltarea acesteia. In acest moment dupa o lunga perioada in care la cota BVB nu au mai aparut noi emitenti, se discuta din ce in ce mai insistent despre noi societati care vor fi tranzactionate la cota bursei. In primul rand vorbim despre Fondul Proprietatea o companie gigant daca ne raportam in termeni de capitalizare a free-floatului comparativ cu majoritatea emitentilor listati. In al doilea rand vorbim de societati de stat care fie vor veni pe bursa - Romgaz, fie isi vor majora numarul de actiuni tranzactionabile - Transgaz, Transelectrica, OMV-Petrom.
Sunt companii care ar putea schimba sever lichiditatea pietei bursiere romanesti. In acest moment comparatia cu pietele din jurul nostru este deprimanta. Ce ar putea spune un manager de investitii care ar privi graficul de mai jos? Este vorba de situatia sumelor rulate pe pietele din Ungaria, Polonia, Cehia si Romania in perioada 2007-2010. Din pacate pentru noi Romania nu este vizibila nici la propriu nici la figurat…
Dezvoltarea pietei bursiere este pana la urma o chestiune in primul rand cantitativa, dupa binecunoscuta zicala: “salturile cantitative, duc la cresteri calitative”. Fara atingerea unui “minim cantitativ” care sa ne faca vizibili in ochii investitorilor regionali nu vom avea forta sa ne desprindem din actuala stare de fapt.
Fondul Proprietatea poate reprezenta exact rezolvarea acestei probleme. Dimensiunea mare a societatii, expunerea importanta pe societatii extrem de atractive si nu in ultimul rand renumele administratorului o vor transforma intr-o vedete regionala.Va fi o actiune obligatorie in portofoliile investitorilor institutionali zonali. Nu trebuie neglijat si efectul de antrenare pe care FP il poate avea asupra societatilor din portofoliu care vor gasi un sprijin si un exemplu pentru a se lista pe piata bursiera.
Sunt ganduri de vara, optimiste care ar putea fi acuzate de naivitate. Insa progresul ar trebui sa fie o stare naturala pe care si bursa romanesca sa o experimenteze. Pana la urma, in mod simbolic, un declin al imaginii publice al Bursei inceput odata cu esecul celui mai mare fond de investitii al vremii - FNI ar putea sa ia sfarsit odata cu aparitia in peisaj a unui alt fond - Fondului Proprietatea.
Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
13 august 2010
Autor: Alin Brendea