Editoriale

Informatii piata

Tablou de primavara sau atipii bursiere

Sperantele pentru un an bursier 2016 pozitiv nu au fost concretizate pana in prezent. Inceputul nefast din Ianuarie ne marcheaza in continuare, chiar daca pietele bursiere mari au revenit puternic, iar piata americana a reintrat in teritoriu pozitiv
.

Pe piata interna vedem realizandu-se toate predictiile pozitive care ar fi trebuit sa propulseze bursa pe o directie ascendenta. Avem noi minime ale randamentelor depozitelor bancare. Discutia despre dobanzile negative capata amploare si, in general, disconfortul celor care economisesc este major. A tine bani in banca pare acum un simplu act de siguranta, in orice caz nu unul de economisire.


In plus beneficiile oferite actionarilor de catre companii sunt parca mai insemnate ca niciodata. Fie ca vorbim de dividende sau de actiuni gratuite, avem numerosi emitenti care depasesc un randament de 7% (ceea ce ar insemna echivalentul a 3 ani de randament monetar). Istoric, 2016 prezinta cea mai mare discrepanta intre randamentul dividendelor si dobanda bancara. Este ceva ce cu greu va mai fi intalnit, ca o actiune sa ofere un dividend echivalent cu dobanda generata de un depozit bancar in 3 sau 5 ani!


O alta atipie a pietei bursiere vine dinspre lichiditatea emitentilor listati. Companii cu capitalizare de miliarde de lei nu reusesc sa realizeze tranzactii de ordinul zecilor de mii de lei intr-o intreaga sedinta de tranzactionare. Poate cel mai reprezentativ exemplu este cel al tilturilor SIF – care altadata realizau mai mult de 50% din rulajul zilei – care au intrat intr-un anonimat greu explicabil.

Dar poate cea mai mare discrepanta o vedem intre o economie care creste in mod vadit si o bursa care ramane indiferenta la acest trend economic. Cresterea economica care se simte din plin in consum si, mai nou, si in piata imobiliara este de asteptat sa genereze rezultate pozitive pentru companii. Insa, investitorii par sa nu sesizeze oportunitatea momentului ramanand in letargie.


Explicatia acestor atipii bursiere nu poate veni decat din doua directii: fie bursa interna nu mai este cu adevarat functionala, fie este un moment de oportunitate pentru cei care investesc in prezent. Raspunsul il vom primii in timp, insa trebuie sa remarcam ca in istoria sa bursa romaneasca a cunoscut si alte momente de inertie fata de mediul economic care se pozitiva.


Probabil acum mai traversam un astfel de moment!


Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
29 aprilie 2016


Autor: Alin Brendea
inchide