Editoriale

Informatii piata

Temeri de vara
In luna August bursa locala a stabilit un nou maxim al anului daca ne raportam la indicii total return (TR), cei care tin cont si de dividendele distribuite de companii. De exemplu indicele BET-XT-TR – poate cel mai reprezentativ indice al pietei romanesti – a trecut, in premiera, de 1040 de puncte.

Noile maxime determina noi temeri. Temeri si angoase legate de posibilitatea unor corectii ale pietei. Atat pe piata interna cat si pe cea externa, odata cu atingerea unor noi maxime, intensitatea opiniilor negative a crescut. Merita in acest context sa trecem in revista riscurile care s-ar putea materializa pe piata interna. Nu ca o pe prognoza negativa pentru evolutiile viitoare, ci ca pe un exercitiu al unei conjucturi posibile si pentru care e bine sa fim pregatiti.

In primul rand trebuie sa vedem cat de mari sunt cresterile pietei locale. Evident, aici vorbim de valori relative, pentru ca factorul timp este foarte important. Mai jos vedeti doua grafice ale indicelui BET-XT-TR. Primul arata evolutia din ultimele 15 luni, al doilea evolutia din ultimele 24 de luni. Compratia este sugestiva pentru ce inseamna crestere mai mica sau mai mare.
 
sursa: ArenaXT
Vorbim despre aceasi piata pozata in intervale de timp diferite. Evident avem o crestere semnificativa in ultimul an, insa nu cred ca am atins maxime absolute. Insa, dupa o crestere de peste 50% din primavara anului trecut, o corectie de 5%-10% poate fi un scenariu realist si nu il putem exclude.

De unde ar putea veni o astfel de corectie? Aici avem mai multe piste pe care scepticii ne imbie sa le urmam. Prima ar tine de dezechilibrul cresterii economice din Romania. Desi economia anunta cifre record, regasite si in rezultatele financiare bune ale emitentilor listati la BVB, aceste cresteri sunt artificiale sau, in cel mai bun caz, vor determina in viitorul apropiat corectii dezordonate ale economiei. Cred ca acest tablou este unul exagerat. Orice crestere mare induce dezechilibre, ele sunt inerente. Insa amplitidinea si componenta lor, in cazul nostru, nu sunt de natura, pe orizontul de timp scurt, sa inverseze mersul economiei. Chiar daca bursa anticipiaza evolutiile economice cred ca mai avem cel putin 1-2 ani pana cand aceste dezechilibre ar creste suficient de mult pentru a produce efecte vizibile.

Un alt scenariu al evolutiilor descendente tine de instabilitatea politica si/sau de calitatea actului de guvernare. Evident, aici intram pe un taram total subiectiv. Insa, putem afirma ca bursa locala este puternic imunizata la evenimentele politice. De la schimbarile de guvern la declaratiile politice hazardate, piata locala nu a gasit decat momente optime de cumparare in aceste evenimente. Logica acestei reactii tine de separarea tot mai accentuata intre evolutiile economice si cele politice pe care o sesizam in ultimii ani.

O a treia "cale” a scaderii si pe buna dreptate cea mai de temut este cea a contagiunii externe. Marile burse ale lumii au urcat mult in ultimii ani, multe dintre ele fiind la maxime locale. Tendinta a fost una clara si constanta de crestere. Orice eveniment negativ a insemnat de fapt un bun moment de cumparare. Un exemplu concludent pentru evolutia pietei bursiere amiral – piata americana – este alegerea noului presedinte Donald Trump. Desi vazut initial ca un factor negativ avem astazi o crestere de circa 20% fata de acel moment (inceputul lunii noiembrie a anului trecut). Este o crestere mai mult decat substantiala. "Efectul Trump” pare sa slabeasca in ultimele saptamani iar sansele unei corectii de 5-7% ale pietei americane sporesc. Evenimente punctuale negative se pot agrega si determina astfel de corectii. Aceste este poate cel mai realist scenariu negativ, insa si el este limitat. Atat timp cat angajamentul bancilor centrale este ferm pentru sprijinirea economiilor si implicit a pietelor bursiere a paria agresiv pe scadere va fi un pariu neinspirat.

Farmecul pietei bursiere este compus din multe componente. Unul principal este lipsa ei de predictibilitate. Este imposibil sa stim ce va face piata peste 3 sau 6 luni. Suntem la momente de maxime si inclin, in continuare sa cred, ca nu vor fi ultimele. Insa, posibilitatea unor corectii, fie ele si tehnice a crescut, in ultimele saptamani, ceea ce face ca o gestiune activa a portofoliului sa fie pe termen scurt o carte cu sanse mari de castig.

Autor: Alin Brendea
inchide