Editoriale

Informatii piata

Temeri noi, probleme vechi


Descriptiv

Desi nu au aparut motive noi de pesimism investitorii au intrat in panica si au inceput sa vanda fara discriminare actiuni, marfuri, aur si obligatiuni iar cash-ul pare sa fie din nou la mare cautare. Daca nu exista temeri noi poate ar fi bine sa le trecem in revista pe cele vechi.

Balance sheet recession

Am revazut teoria sefului Institutului de Cercetare Nomura (Richard Koo) vis-à-vis de problemele macroeconomice ce afecteaza marile economii ale lumii si solutia propusa de acesta pornind de la experienta Japoniei din anii 1990. Urmariti aici un interviu si o prezentare cu Richard Koo si accesati slideurile aferente prezentarii.

Statele sunt supraindatorate

The Economist are o prezentare execelenta a situatiei datoriilor statelor lumii si cum este aceasta datorie impartita intre datorie guvernamentala, datoria populatiei, datoriile sistemului financiar si al sectorului privat (companii nefinanciare). Judecand per total, tarile cele mai indatorate sunt cele din zona Euro (300-500% GDP) urmate de America de Nord (200-300% din GDP) si de tarile emergente (0-200%).

Grecia e practic in faliment

Dupa mai bine de un an si jumatate de greve, manifestatii violente si instabilitate politica, Grecia a reusit sa convinga Uniunea Europeana sa o ajute inca o data. Concesiile facute de creditori (exitinderea maturitatii obligatiunilor, ) lasa impresia unui default de facto. Mai multe detalii puteti gasi aici.

Bancile europene sunt expuse pe Grecia

The Guardian are probabil cea mai usor de urmarit prezentare vizuala a expunerii pe care o au bancile pe titlurile de stat grecesti. Pentru a vedea exact cat de expusa este banca dumenavoastra puteti accesa fisierul creat de cei de la Datablog.

Datoriile tarilor europene

Conform CEBR datoriile Italiei si Spaniei pot deveni nesustenabile daca nu se va reusi revigorarea cresterii economice iar costul de finantare ar ramane la nivelul curent. Puteti citi mai multe aici.

Asteptari reduse (crestere economica)

JP Morgan a redus abrupt asteptarile de crestere economica pentru Q3 in Statele Unite de la 2.5% la 1.5%, judecand dupa comportamentul apatic al consumatorului. Argumente suplimentare puteti gasi in urmatorul articol.

Indicatorii economici se inrautatesc

1. rata somajului in Statele Unite – in crestere din luna aprilie de la 8.8 la 9.2%.

2. vanzarile de case (noi si existente) – a revenit la nivelul din perioada de criza

3. Riscul de contraparte – TED spread s-a dublat practic in ultima luna, ajungand la maximul anului.

4. VIX –volatilitatea pietei a trecut de 30 (maximul anului); nivel care inainte de criza parea excesiv.

Intradevar sunt multe teme negative in economia globala, dar niciuna din acestea nu a aparut ieri. Scaderea de aseara (Dow Jones -512pct ) nu poate fi explicata decat prin psihologia de grup a investitorilor.

Trivia – scaderi similare

In ultimii 25 de ani au avut loc 35 de scaderi de aceeasi anvergura cu cea de aseara cu mentiunea ca jumatate dintre ele (17 instante) s-au datorat crizei creditelor (2008 - 2009). In afara acestora 17 (cele mai recente), toate scaderile anterioare au in spate un Long Term Capital Management, un Enron, un dotCom buble, un razboi, o criza in Asia etc. Experienta ultimilor ani insa pare sa fi redus la minim rabdarea investitorilor (sau a managerilor de fonduri) care prefera sa vanda la cel mai mic semn si sa caute explicatii ulterior.



Adrian Prisnel
Head of Global Markets
5 august 2011


Autor: Adrian Prisnel
inchide