Editoriale

Informatii piata

Temerile investitorilor


La inceputul acestui an, cerul pietei bursiere era senin. Nu existau amenintari iminente, iar previziunile erau optimiste. Ca atare, sentimentul investitorilor era pozitiv. Argumentele pentru continuarea evolutiilor pozitive, din anul precedent, erau numeroase si, in mare masura, ele s-au si confirmat.


Este interesant de recapitulat auspiciile sub care a debutat acest an. In primul rand, dobanzile bancare au stabilit minime absolute care ofera o concurenta foarte slaba pietei bursiere. Lipsa randamentelor monetare lasa loc unei atractivitati apriori pentru alte optiuni investitionale, iar piata bursiera ar trebui sa beneficieze din plin de aceasta realitate.


Un alt factor pozitiv il reprezenta evolutia economiei romanesti si a principalilor emitenti listati. Intre timp am aflat ca am avut un trimestru 4 neasteptat de bun pentru Romania (cea mai mare crestere economica trimestriala din UE), iar profiturile marilor companii (la nivelul rezultatelor preliminare) in 2013 a depasit 2012.


Nu in ultimul rand, optimismul previziunilor privind evolutiile burselor in 2014, care prevedeau cresteri de peste 10% pentru pietele majore, genera o doza suplimentara de optimism. Totodata programul de listari pe bursa derulat de statul roman in 2013 si cu perspective clare de continuare si in 2014 generau un aflux de noi invrestitori catre bursa locala.


Singurul factor important de incertitudine era legat de influenta pe care reducerea ajutorului bancii centrale americane FED fata de economie o va avea asupra pietelor. Reducerea sprijinului financiar, o certitudine la inceputul anului, era vazut ca principalul factor cu potential negativ ridicat.



In acest moment toti indicii pietei romanesti inregistreaza scaderi. Mai mult sau mai putin, cotatia principalelor companii listate a scazut, in unele cazuri scaderile fiind cel putin semnificative. De unde aceasta scadere? Ce s-a modificat in ultimele doua luni pe piata romaneasca?


Desi motivele atitudinii optimiste de la inceputul anului au ramas, in ceea mai mare parte, valabile, intre timp, au aparut noi elemente care usor, dar sigur, au subrezit sentimentul investitorilor. Pe plan extern indicatorii slabi ai economiei chineze suprapusi peste programul de reducere a ajutorului acordat de catre FED economiei americane a indus un curent de opinie nefavorabil pietelor emergente si de frontiera, printre care se numara si piata noastra.


Cel mai important factor extern - si cel mai nou - Ucraina a adus o instabilitate accentuata in zona Romaniei. Posibilitatea unui conflict militar in zona, a blocat intr-o zona de incertitudine politica de investitii a investitorilor institutionali. Avem de circa doua saptamani o lichiditate mica pe piata si o componenta mult prea puternica a investitorilor de retail. Conflictul ucrainean axat pe Crimeea este genul de risc geopolitic greu de cuantificat si care produce o incertitudine ridicata si implicit volatilitate crescuta pe pietele bursiere.


Pe plan intern, deficitul de imagine al ASF, devenita o preferata a mass-media in ultimul timp si reintrarea Hidroelectrica in insolventa - principala listare a anului curent - au contribuit la accentuare nuantelor de gri in care este in prezent perceputa piata bursiera. In plus politica mai putin generoasa de dividend, fata de asteptari, a contribuit si ea la scaderile din ultimele sedinte de tranzactionare.


Sa fie 2014 un an slab pentru piata bursiera? Sau sa fie doar un start ratat? Un raspuns greu de dat si care nu va fi confirmat decat de trecerea timpului. Nu trebui totusi sa uitam ca evoluam intr-o economie in revenire si despre cotatii bursiere fundamental subevaluate pentru multe dintre companiile listate. Randamentul dividendelor pentru multe companii bate semnificativ dobanda oferita de banci.


Evident evolutiile din ultima perioada indeamna la prudenta, insa prin prisma factorilor fundamentali care determina evolutia pe termen mediu si lung al unei piete bursiere, sansele unui an bursier bun raman deocamdata intacte.


Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
14 martie 2014


Autor: Alin Brendea
inchide