Editoriale

Informatii piata

Testele de stres si influente asupra Romaniei


Testele de stres ale celor mai mari institutii bancare europene au aratat si expunerile suverane pe care acestea le au in tarile din Uniunea Europeana. Plecand de la aceste date incercam sa surprindem care sunt datoriile statului roman fata de aceste institutii de credit prin intermediul bancilor locale pe care le controleaza si dependenta Romaniei fata de banii externi.



Observam ca expunerea cea mai mare o are Austria, prin intermediul Erste Bank si Raiffeisen ZentralBank, aceasta tara finantand doar prin aceste doua banci 9.3% din datoria publica a tarii noastre. Daca am cunoaste si expunerea unei alte banci locale importante tot cu capital austriac, in speta Volksbank, probabil ponderea ar ajunge undeva in jur de 10%.

O alta tara cu expunere importanta in Romania este Franta, care doar prin Societe Generale finanteaza aproximativ 7.5% din datoria publica. Observam faptul ca aceasta institutie de credit este cea mai expusa la riscurile de tara ale Romaniei. Indirect, prin intermediul Emporiki Bank, Credite Agricole are o expunere neglijabila in imprumuturile statului roman.

Grecia finanteaza intr-o proportie mai echilibrata aproximativ 5% din datoria publica, prin intermediul a 5 banci cu expunere destul de bine proportionata. Principalale banci elene privite individual oscileaza in jurul unei expuneri 1% din datoria publica.

In topul marilor institutii de credit cu activitate in Romania regasim o singura banca din Italia, Unicredit Group, cu o expunere considerabila de aproximativ 1 mld euro.

Constatam faptul banci din tari precum Marea Britanie sau Olanda nu au participat semnificativ la finanatarea datoriei publice, probabil si datorita atitudinii mai rezervate pe care o au in tara noastra.

Ungaria, Portugalia si Cipru au expuneri suverane nesemnificative pe imprumuturile statului roman probabil din cauza afacerilor mai mici pe care le deruleaza in tara noastra.

In acest moment aceste banci prin intermediul subsidiarelor din Romania finanteaza aproximativ 28% din datoria publica. Raman insa procente semnificative ale datoriei publice acoperite din imprumutul de la FMI si imprumuturi de la alte institutii de credit (cele care nu au publicat expunerile suverane in Romania sau cele din afara zonei Euro), fonduri de investitii sau alti investitori privati. Este de subliniat faptul ca rezervele valutare si aur ale BNR la data analizata de noi, 31 martie 2010, erau de 34.784 mil euro ceea ce ar acoperi 86.3% din totalul datoriei publice. Pentru moment pozitia Romaniei nu pare sa fie una deloc disproportionata, dar totul depinde de evolutia economica in 2011.

Conform datelor publicate in cadrul testelor de stres, nicio banca din cele care deruleaza afaceri in Romania nu prezinta o expunere prea mare pe imprumuturile suverane ale Romaniei din totalul expunerii detinute le nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeana. In acest caz putem spune ca eventualele probleme pe care statul roman le poate avea in viitor nu vor destabiliza niciuna din aceste banci.

Intalnirea recenta dintre principalele banci cu investitii in Romania si BNR, FMI, CE si Guvern a aratat tendita acestora de a-si reduce expunerile in tara noastra. In conditiile in care statul roman depinde intr-o proportie foarte mare de aceste institutii de credit, iar acestea bat in retragere, ne intrebam cum se va finanta in continuare Romania? Un nou imprumut de la FMI sau solutia inteligenta a unui imprumut de la populatie?

Gabriel Necula
Director Adj. Operatiuni Prime Transaction
30 iulie 2010


Autor: Gabriel Necula
inchide