Rapoarte de analiza / informative

Informatii piata

Topul companiilor subevaluate de la BVB
Premisele de la care am pornit

Materialul prezinta o comparatie intre emitentii listati la Bursa de Valori Bucuresti pornind de la mai multi multipli de piata si folosind si un indicator lansat de autorul teoriei „value investing”, Benjamin Graham, adaptat insa la vremurile noastre. Rezultatele financiare folosite in calcule sunt cele la trei luni. Indicatorii folositi sunt preluati de la furnizorul de date, nefiind realizate ajustari, asa ca multiplii de piata pot sa difere fata de alte materiale, in cazul unora dintre emitenti.

Emitentii au fost filtrati in functie de lichiditate, fiind luati in calcul cei care aveau o medie zilnica a tranzactiilor mai mare de 5.000 de lei pe o luna, 3 luni, 6 luni si un an, la data de 20 iunie. Emitentii aflati pe pierdere nu au fost luati in calcul, din cauza ca indicatorul P/E nu este relevant in cazul lor si nu pot fi comparati cu ceilalti. 39 de emitenti au indeplinit atat criteriul de lichiditate cat si pe cel de profit, comparativ cu 44 in materialul anterior, realizat in noiembrie 2023. Nu au fost luate in calcul SIF-urile si Fondul Proprietatea, rezultatele lor financiare fiind mai greu de comparat cu ale emitentilor din restul sectoarelor de activitate.

Multiplul P/E (pret pe actiune/profit pe actiune), sau PER, este cel mai relevant pentru evaluarea unui emitent, insa si cel mai volatil, fiind expus influentei elementelor nerecurente asupra rezultatelor financiare.

La fel ca si in materialul anterior, numarul emitentilor „Blue Chip” din prima parte a acestui tabel este neobisnuit de mare, multi dintre ei ajungand atat de sus din cauza volatilitatii ridicate a rezultatelor financiare trimestriale.

De data aceasta pe primul loc nu mai este un emitent mic, ci Electrica (EL), unul dintre emitentii mari de la BVB, cu un P/E de doar 5,07, rezultat in principal din cresterea profitului net TTM (trailing twelve months – pe ultimele 12 luni) cu 27,52%, de la 620,38 mil. RON la finalul lui 2023 pana la 791,13 mil. RON cu rezultatele din T1 2024. Pretul a crescut la randul sau, dar nu in acelasi ritm. In materialul anterior, realizat cu rezultatele financiare la noua luni, multiplul P/E al Electrica era de 7,53, ceea ce o plasa pe locul al 9-lea in tabel.



Material companii subevaluate BVB iunie 2024.pdf
inchide