Editoriale

Informatii piata

Topul lichiditatii companiilor din BET

Lichiditatea pietei este unul dintre cele mai fierbinti subiecte. Este motivul pentru care inca nu suntem in categoria pietelor emergente, este atat cauza, cat si efectul pentru care nu avem o piata de capital mai dezvoltata. Insa, din anumite puncte de vedere, acest aspect poate fi considerat si un avantaj pentru investitorii de retail. O consecinta a lichiditatii reduse cred ca o regasim in evaluarea companiilor de pe piata de capital.


La finalul lunii ianuarie, pentru piata reglementata, conform statisticilor BVB, multiplicatorul PER era de 7,38, in timp ce P/BV era de 0,80. Randamentul dividendului era socotit ca fiind 10,48% la nivelul pietei reglementate. Cu alte cuvinte, cumparam actiuni cu 20% sub valoarea contabila, in 7,38 ani aceste companii fac un profit (daca acesta ramane constant) egal cu capitalizarea din prezent, iar aceste companii au reusit sa si asigure un dividend cu randament de peste 10% in anul precedent. Sigur, calculul este empiric si tine cont de preturile din prezent si de rezultatele din ultimul an, rezultate care din pacate isi pot schimba oricand dinamica, daca apare, sa zicem din neant, o ordonanta de urgenta prin care se pune o taxa ce reprezinta peste 50% din profit. Totusi, privind indicatorii din prezent, nu cred ca exista multe argumente pentru a contrazice afirmatia ca piata de capital din Romania este ieftina si foarte ieftina.


Acesti indicatori cred ca ar fi fost intr-o cu totul alta zona (poate la un nivel dublu), daca piata ar fi fost una mult mai lichida, asa cum de fapt ne-o dorim toti. Iar daca suntem optimisti ca piata va ajunge acolo la un moment dat, daca suntem increzatori ca trecerea la statutul de piata emergenta a ramas o chestiune de timp (un an, poate doi), atunci piata de capital ar trebui privita ca o mare oportunitate, indiferent cate Ordonante 114 vor mai aparea. Sigur, un pesimist ar putea spune ca prin astfel de ordonante ajungem cu indicatorii la valori duble prin evolutia rapida si puternic descendenta a rezultatelor companiilor. Argumentul meu in acest caz este ca am avea doar o situatie trecatoare, una care in fapt ar aduce si mai multe oportunitati.

 

 

Lichiditatea companiilor din indicele BET si performanta acestora

 

Sursa: Prime Analyzer, Calcule Prime Transaction

 

Revenind la lichiditate, companiile din indicele BET au avut o valoarea medie tranzactionata in ultimele doua luni de 45,17 milioane lei/zi. Celelalte 70 de companii listate au avut cumulat o medie zilnica de aproximativ 4 milioane lei/zi. Remarcam faptul ca in cadrul indicelui BET, tranzactiile cu actiuni Banca Transilvania (TLV) au o pondere de 43%. Ponderea foarte mare a tranzactiilor cu actiuni Banca Transilvania vine pe de o parte din faptul ca TLV are cea mai mare capitalizare a freefloat-ului dintre companiile listate, iar pe de alta parte, am avut o crestere a lichiditatii companiilor din sectorul bancar in contextul volatilitatii pietei in urma OUG 114.


Mai remarcam din tabelul de mai sus faptul ca o lichiditate medie de peste 1 milion de lei/zi o au doar 8 companii. Sunt practic cele doua reprezentante ale sectorului bancar, Petrom – compania cu cea mai mare capitalizare de pe piata locala, companiile unde statul este principalul actionar plus Fondul Proprietatea. Cele 8 companii asigura 95% din rulajul total al companiilor din BET s-au circa 87% din rulajul total al celor 85 de companii listate pe piata reglementata. Cifrele poate nu arata foarte bine, insa chiar si in aceste conditii, cei care prefera sa isi pastreze toate economiile in depozite bancare, nu pot justifica absenta de pe piata de capital prin prisma lipsei de lichiditate. Da, lichiditatea este mica, dar cel putin pentru investitorii de retail care au sau ar putea avea portofolii de pana la 1-2 milioane de euro, lichiditatea nu este o problema in a-si construi un portofoliu ori in a face un exit atunci cand doresc (considerand ca am rezumat discutia la cele 8 companii). E oare mai rapid sa vinzi sau sa cumperi un apartament sau un teren? Poti avea in cont banii dintr-o vanzare de imobil la trei zile dupa ce te-ai decis sa faci asta?


Bineinteles ca am vrea mai multe companii care sa aiba o lichiditate de peste 1 milion de lei, o oferta mai diversificata in privinta sectoarelor din care acestea fac parte (ne rezumam acum la sectorul bancar si cel energetic), insa chiar si in aceste conditii, consider ca piata locala ofera o optiune interesanta detinatorilor de capital si care deocamdata trateaza cu ignoranta acest sector investitional.


In concluzie, lichiditatea redusa de pe piata locala nu este un motiv pentru lipsa investitorilor de retail. Probabil, asa cum s-a intamplat si in 2007, retail-ul va veni mai mult  catre piata de capital atunci cand va exista o confirmare, atunci cand vom fi in categoria pietelor emegente, cand lichiditatea va avansa considerabil, cand titlurile din ziare vor spune cat se putea castiga daca s-ar fi investit inca din perioada in care piata de capital avea o lichiditate zilnica de 10 milioane de euro.

 


Autor: Simion Tihon
inchide