Editoriale

Informatii piata

Trendul multianual de crestere continua pe piata romanesca

Inceputul verii a readus piata romanesca pe un fagas normal. Aceasta afirmatie ar putea parea oarecum bizara in contextul cresteriilor accelerate din ultimele trei saptamani. Insa, nu ma refer la cresteri samptamanle de 3%-5%, ci la o normalizare pe termen lung odata cu reluarea trendului de crestere multianual.


Normalizarea pietei romanesti poate fi privita prin prisma revenirii la conditii normale din punctul de vedere al predictibilitatii fiscale si legislative pentru domeniile cu impact direct asupra evolutiilor bursiere. In ultimii ani, economia a crescut, veniturile reale ale populatiei au crescut, depozitele bancare cresc continuu, insa apetitul fata de risc nu a resimtit aceasta expansiune, cel putin in componenta sa investitionala bursiera.  Desi prezentul economic era luminos (cel putin prin prisma numerelor din economie), asteptarile se inrautateau cu viteza pe masura ce politicile de guvernare deveneau tot mai impredictibile, schimbatoare si mai ales caracterizate de un puternic iz de improvizatie.


La inceputul acestui an (finalul lunii ianuarie) piata scazuse sub nivelul atins la jumatatea lui 2017. Un an si jumatate de crestere economica era anulat de un sentiment profund de instabilitate. Ulterior, bursa romaneasca a crescut cu peste 30% inregistrand probabil cea mai buna prima jumatate de an din perioada post criza (vom evolua la 30 iunie aceasta ipoteza). Mai jos gasiti un grafic al celui mai reprezentativ indice, de la Bursa de Valori Bucuresti, care tine cont si de castigul din dividende: BET-XT-TR .

sursa: ArenaXT


Graficul de mai sus sugereaza cum nu se poate mai bine influenta mediului politic asupra unei piete bursiere. Marea cadere de la finalul lui 2018 pare acum un accident al unui trend de apreciere foarte pronuntat, trend normal pentru o economia cu crestere multianuala. Un accident care a produs o volatilitate extrema, nociva pentru piata si investitori. Genul de eveniment care ramane in memoria pietei o lunga perioada de timp si care determina o evaluare si o perceptie mai proasta decat e cazul a pietei bursiere.
In acest moment piata romaneasca a revenit la normal. Prima de risc suplimentar pe care o includea o data cu lansarea in spatiul public a temei nationalizarii fondurilor de pensii sau a suprataxarii sectoarelor economice de top, pare ca s-a evaporat.


Putem rasufla usurati pe moment, insa cu siguranta povestea pietei locale continua cu noi episoade. Ceea ce sper este ca rezultatele companiilor, starea macro a economiei romanesti sau nivelul dobanzilor bancare, de exemplu, sa fie elementele primordiale care sa defineasca evolutia pozitiva sau negativa a pietei bursiere. Si nu deciziile politice luate de pe o zi pe alta.



Autor: Alin Brendea
inchide