La finalul primului trimestru exista evidente motive pentru a incerca o analiza mai amanuntita asupra mediului pietei bursiere. S-au adunat mai multe semnale care ar putea indica o abordare optimista pentru trimestrele urmatoare, desi unii ar putea obiecta ca poate ar fi prematur sa tragem concluzii. Dar, sa vedem cum stam.
Cotatiile bursiere au inregistrat in primul trimestru cresteri generalizate. Indicele BET-XT a marcat o apreciere de peste 18% parcurcand cel mai bun trimestru din ultimele patru. Cresterea cotatiilor bursiere a survenit in conditii de lichiditate in crestere semnificativa. In ultima luna din trimestru valoarea zilnica tranzactionata a depasit de circa 3 ori valoarea tranzactionata aferenta ultimei luni din trimestrul precedent.
La nivelul increderii investitorilor situatia s-a schimbat semnificativ. Investitorii autohtoni au redevenit confidenti fata de piata. Ceea ce se pastra ieftin ca evaluare bursiera de aproape un an a inceput sa fie valorizat sub impulsul aprecierii cotatiilor. Investitorii straini au recastigat interesul fata de piata autohtona odata cu imbunatatirea ofertei de titluri, prin listarea Fondului Proprietatea, si mai ales odata cu primele semnale privind imbunatatirea situatiei macroeconomice in economia romaneasca. Per ansamblu sentimentul investitorilor a inregistrat o imbunatatire mai mult decat semnificativa, acesta fiind un vector important al evolutiei din primul trimestru.
Datele macroeconomice inregistreaza imbunatatiri certe. Aproape sigur oficial am iesit din recesiune la finalul primului trimestru, economia reincepand timid sa creasca. Dezechilibrele din anii precedenti (comercial, al balantei de plati) s-au micsorat in buna masura. Dovada cea mai buna a insanatosirii economiei romanesti o reprezinta aprecierea monedei nationale pe parcursul primului trimestru.
Trecand spre emitentii de la bursa stirile incep sa se imbunatateasca la nivelul previziunilor pentru anul curent. In general asteptarile sunt de crestere a afacerilor si a profiturilor comparativ cu anul trecut. In conditiile in care creditarea bancara da primele semnale de dezmortire, companiile incep sa aiba curajul de a schita, din nou, planuri de investitii. Trebuie sa semnalam si tendinta aproape generalizata in cadrul emitentilor care au inregistrat profituri semnificative in 2010 de a propune rate ale dividendelor ridicate, fapt care a crescut atractivitate multor titluri pe termen scurt.
Avem un tablou al mediului bursier in schimbare semnificativa in ultimul trimestru. Dupa o lunga perioada in care piata romaneasca a subperfomat avem din nou sansa unor evolutii pozitive, care ar putea anunta evolutii asemanatoare ale economiei. Ca atare am putea asista la nasterea unui nou ciclu bursier construit pe procesul de reluare a cresterii economice. Cuplat cu o diversificare a ofertei de instrumente financiare listate si cu o experienta mult mai buna a investitorilor romani am putea spera ca acest nou ciclu bursier sa fie caracterizat de mai mult echilibru si de o eficienta investitionala sporita.
Alin Brendea
Dir. Operatiuni Prime Transaction
15 aprilie 2011
Autor: Alin Brendea