Editoriale

Informatii piata

Trimestrul patru - o necunoscuta perfecta

Pietele bursiere sunt greu incercate. Nu neaparat prin scaderi ale cotatiilor, ci prin lipsa claritatii. Nimic nu este mai stresant pentru admnistratorii de bani, pentru investitori individuali, decat incertitudinea. Pietele tind sa aiba un comportament psihotic atunci cand nu detin repere, iar acest lucru incepe sa fie o caracteristica tot mai evidenta in prezent.

Factorii de incertitudine sunt legati de doi mari vectori. Primul este cel al incetinirii economiei globale. Sunt tot felul de indicii, indicatori sau statistici care arata ca economiile incetinesc. Fie ca vorbim de Europa care incearca (la nesfarsit?) si inca nu reuseste sa revina la o crestere economica cu adevarat sesizabila, fie ca vorbim despre China a carei economie isi incetineste sensibil ritmul de crestere, semnalele indica o evidenta “racire” a motorului economic global. Aceasta realitatea se transmite brutal in piata marfurilor (commodities) care scade in toate segmentele sale, fie ca vorbim despre petrol sau metale. Mai putin benzina pentru un motor care merge la relanti…

Ca atare bursele economiilor emergente au scazut semnificativ pe masura ce apetitul de risc s-a diminuat considerabil. Pentru prima data in ultimii 29 de ani fluxul de bani catre economiile emergente a deveni negativ. Au iesit mai multi bani decat au intrat intr-o categorie de economii care in ultimii ani, traditional, magnetizau investitorii din tarile dezvoltate, cei care investeau sume considerabile in conditii de risc mai mari obtinand in schimb randamente superioare.

Si pietele dezvoltate traverseaza un an ciudat. Pe piata americana pentru prima in ultimii 25 de ani banii(cash-ul) au fost o investitie mai buna atat fata de actiuni cat si fata de piata obligatiunilor. Scaderea ambelor piete de active este ceva atipic si daca (anul inca nu s-a incheiat) vom avea acelasi cifre la finalul anului va fi ceva greu explicabil pentru teoria pietelor financiare.

Al doilea vector al incertitudinii este reprezentat de politica monetara a FED. Determinand evolutia principalei monede de schimb – dolarul american – FED a devenit principalul driver al pietelor financiare in ultimul an. Politica banilor ieftini a acompaniat o economie americana in revenire puternica care s-a transformat intr-o locomotiva a economiei globale. Am avut cresteri absolut remarcabile ale burselor dezvoltate. Cat din revenirea economica se datoreaza “medicamentelor” FED si cat in mod natural economiei americane nu e clar pentru nimeni. Ca atare momentul iminent al cresterilor dobanzilor FED poate fi vazut ca un test al adevarului pe care cei pesimisti sunt convinsi ca piata americana il va cadea.

FED a devenit tot mai dependenta de piata bursiera. Pare, tot mai mult, ca este cel mai bun prieten al burselor livrand politicile si mesajele asteptate de bursa. Ca atare sunt tot mai numerosi cei care spun ca atitudinea FED este de fapt determinata de frica de a incepe normalizarea dobanzilor, frica impusa de o realitate a economiei americana diferita de cea prezentata oficial…

Incertitudinea macina “pietele” in acest moment. Ne putem astepta la perioada de lichiditate mai slaba si la volatilitate crescuta. Este standardul pentru vremuri in care deciziile de investitii sunt dificile. Ceea ce putem face este sa ne intoarcem la bazele deciziilor de investitii. Sa descoperim daca activele au sau nu valoare intrinseca.

Cred ca inca nu putem vorbi despre piete puternic supraevaluate nici pe bursele dezvoltate si cu atat mai putin pe piata romaneasca. Ca atare, desi pare dificil de actionat intr-o astfel de perioada, ea trebuie parcursa cu rabdare si cu atentie la oportunitatile care se pot ivi.

Alin Brendea
Dir. General Adj. Prime Transaction
2 octombrie 2015


Autor: Alin Brendea
inchide