Editoriale

Informatii piata

USA.A.A.


Atingerea limitei maxime de indatorare

In luna mai SUA a atins limita de indatorare impusa de congres (14.3 trilioane USD). De facto acest lucru inseamna ca guvernul federal nu mai poate imprumuta nici macar un dolar fara un vot in congres. Aceasta situatie nu este noua si nici rara; (cel mai probabil nu merita atentia primita in media). Din 1962 pana acum aceasta limita de indatorare a fost modificata (de fiecare data in sus) de 75 de ori.

Cresterea poverii fiscale

Este de la sine inteles ca odata cu cresterea limitei de indatorare va fi necesara si gasirea unei metode de crestere a veniturilor la buget pentru a asigura serviciul acestei datorii. Cel mai probabil reducerile de chetulieli nu (mai) pot fi eficiente intr-o perioada post criza, astfel cresterile de taxe au devenit aproape o certitudine. Cu un an inainte de alegeri este extrem de dificil sa iti asumi (politic) cresterea poverii fiscale.

Miza politica

Apropierea alegerilor face dintr-un vot banal, si care nu poate merge decat intr-o directie, o unealta de promovare si pozitionare in fata electoratului. Atat democratii cat si republicanii sunt constienti de efectele devastatoare pe care le-ar aduce un vot negativ (incapacitate de plata, pierdere de rating (AAA => D, SD), margin call global, panica, etc…).

Asumare politica

Atat democratii cat si republicanii vor sa evite a fi considerati responsabili de viitoarele cresteri de taxe si impozite. Cel mai probabil votul va avea loc intr-un moment in care va deveni clar (pentru cat mai multi dintre alegatori) ca nu exista o alta optiune.

Termen de rezolvare – 2 August

Este probabil ca votul pentru cresterea limitei de indatorare sa aiba loc in ultimul moment. Judecand dupa instrumentele relativ limitate (suspendarea investitiilor) pe care trezoreria le are la indemana in asemenea cazuri (suspendarea emisiunilor de obligatiuni) aceasta problema va trebui adresata cel mai tarziu pana pe 2 august.

Moody, S&P si Fitch

Toate cele trei companii de rating importante au avertizat ca iau in considerare posibilitatea scaderii ratingului de tara al Statelor Unite in cazul in care nu se vor observa progrese semnificative pana pe 15 iulie. In plus, analistii acestor companii considera ca investitorii vor deveni din ce in ce mai nelinistiti cu trecerea timpului; acest lucru putand sa se reflecte negativ in piata.

Adrian Prisnel
Head of Global Markets
8 iulie 2011


Autor: Adrian Prisnel
inchide