Editoriale

Informatii piata

Un BET de pus in rama, inainte de sezonul dividendelor
Anul trecut a fost unul atipic pentru bursa de la Bucuresti in ceea ce priveste dividendele. Chiar daca investitorii romani sunt obisnuiti cu dividendele mari, cele din 2017 au iesit din tipare, dupa ce Statul a cerut mai intai 90% din profitul companiilor din subordine, apoi o parte din profitul reportat. Asta a adus, bineinteles, castiguri mari actionarilor, dar si ajustari ale preturilor din piata, concretizate in final intr-o performanta modesta pentru indicele BET.

E putin probabil ca anul curent sa aduca din nou dividende din profitul reportat al companiilor de stat, insa randamentele vor ramane unele mari comparativ cu alte piete, asa ca ne putem astepta din nou ca indicele BET sa fie dezavantajat in comparatia cu alti indici din Europa sau din lume. De aceea, cred ca e interesant de vazut unde se situeaza el acum, inainte ca datele de inregistrare pentru dividende sa distorsioneze comparatia cu indici similari.

De la inceputul anului, BET are in momentul de fata (la finalul zilei de 10 mai, mai exact) un plus de 13,64%, iar daca luam in calcul si dividendele de la BRD Groupe Societe Generale, pentru care a trecut data de inregistrare, randamentul este de 15,01%. La nivel mondial mai sunt doar trei alte piete cu o crestere atat de mare in perioada luata in calcul: Venezuela, cu o crestere de 1.360%, Ghana, plus 34% si Tunisia, plus 16,5%. Despre Venezuela nu are rost sa mai vorbim, hiperinflatia face ca orice crestere a bursei sa fie nerelevanta. Prin urmare, excluzand aceasta situatie exceptionala putem spune ca suntem chiar pe podium la nivel mondial.
In Europa stam chiar mai bine. Indicele BET este pe primul loc, cu sau fara dividendele de la BRD, iar locurile doi si trei, Italia si Rusia, sunt la distanta destul de mare, cu cresteri de doar 9,97% pentru indicele FTSE MIB al bursei din Milano si 9,6% pentru indicele rusesc MOEX. Si daca luam in calcul cresterile in euro BET ramane pe primul loc in Europa, cu o crestere de 14,13%, dar pe locul al doilea nu mai este Italia, ci Norvegia, cu +10,52%, iar piata din Rusia este aproape pe zero.

Printre tarile din regiune lucrurile stau chiar mai prost. Bursa din Polonia, cea mai importanta din fostul bloc comunist (exceptand Rusia), este la -6,44% in zloti pentru indicele WIG20, indicele BUX al bursei din Budapesta la -6,70%, SOFIX, din Bulgaria, -4,16%, BELEX15, din Serbia, -2,84%, iar CROBEX, din Croatia, -0,64%. Dintre indicii regionali care au crescut de la inceputul anului si pana acun, ies in evidenta cei din Slovenia, +8,7%, Slovacia, +3,4%, Austria, +2,34% si Cehia, +1,69%.

Daca luam in calcul si SIF-urile, care au avut o evolutie foarte slaba pe parcursul acestui an, indicele BET-FI fiind chiar pe minus fata de 31 decembrie 2017, cresterea este mai mica, insa tot ne pastreaza pe primul loc in Europa. Indicele BET-XT-TR, care include actiunile celor cinci societati si dividendele de la BRD, avea un plus de 11,56% la finalul sedintei de tranzactionare de ieri.

E de asteptat ca trecerea datelor de inregistrare pentru dividende sa duca din nou indicele BET in pluton, iar stirile sa vorbeasca de performante slabe ale bursei, in acelasi stil fatalist cu care suntem obisnuiti. Tocmai de aceea am facut aceasta comparatie, astfel putand avea o borna palpabila la care sa ne uitam cand inevitabilul se va produce.

Nu pot incheia fara sa atrag atentia asupra unui alt aspect care iese in evidenta. Bursa din Romania s-a decorelat vizibil fata de pietele externe. In a doua jumatate a anului 2017 indicii au mers prost, chiar si cu dividendele luate in calcul, in timp ce pe plan extern am vazut cresteri substantiale si in unele cazuri maxime istorice. In prima parte a lui 2018 situatia s-a inversat, cu performante slabe pentru pietele mari, dar cu un galop de sanatate pentru BVB. Pe ultima luna suntem din nou in urma pietelor straine, cu un BET in stagnare, fata de cresteri de 5% pentru DAX, 4,5% pentru CAC40 sau 2,5% pentru S&P500.

Sunt multe explicatii posibile pentru acest comportament, unele de bine, altele de rau. Poate fi vorba de o deconectare partiala de la fluxurile de bani internationale, de o situatie determinata de lipsa de lichiditate a pietei locale, dar la fel de bine poate fi vorba de orientarea mai mare a investitorilor catre fundamentele emitentilor si economiei locale, un semn de maturizare a pietei. Oricare varianta ar fi cea corecta, aceasta decorelare e de urmarit in perioada urmatoare, pentru ca reprezinta o inversare fata de situatia cu care ne-a obisnuit piata de capital locala pe termen lung.

Autor: Marius Pandele
inchide